In memoriam – geniale maar gekke softwarelegende

John McAfee (1945-2021) de excentrieke technologie-ondernemer die in 1987 het gelijknamige anti-virussoftwarebedrijf oprichtte, heeft zichzelf woensdag in zijn gevangeniscel in Barcelona door ophanging van het leven beroofd. Hij beëindigde zijn turbulente leven kort nadat het Spaanse hooggerechtshof zijn uitlevering aan de Verenigde Staten had goedgekeurd.

De software-ondernemer werd in de Amerikaanse staat Tennessee aangeklaagd wegens belastingontduiking. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC meende dat McAfee 23 miljoen dollar aan inkomsten had verzwegen. Dat geld zou hij hebben verdiend met valse cryptovaluta-aanbiedingen en misleiding van beleggers. 

Via Twitter, waar hij een miljoen volgers had, maakte hij reclame voor allerlei schimmige cryptomunten. Hij gaf zogenaamd adviezen zonder te vertellen dat uitgevers van initial coin offerings (een vorm van financiering met behulp van cryptocurrencies) hem betaalden voor promotiewerk. De inkomsten uit dat promotiewerk had hij niet aan de fiscus gemeld. Evenmin deed hij dat met honoraria uit advieswerk, inkomsten uit spreekbeurten en de verkoop van de rechten op zijn levensverhaal voor een documentaire.

Bananenrepubliek

De 75-jarige McAfee was jarenlang regelmatig op de vlucht voor justitiële autoriteiten en politie. Vaak wist hij zijn tegenstanders te slim af te zijn. Hij kwam meermalen met de politie in aanraking. Toen de grond in de VS te heet onder zijn voeten werd, week hij uit naar Belize. Ook daar ging het mis. Geruchtmakend was zijn vlucht voor de politie van die Midden-Amerikaanse bananenrepubliek. McAfee werd destijds verdacht van betrokkenheid bij een moord op zijn buurman. Nadat de politie in zijn huis een enorm wapenarsenaal had aangetroffen, verdween de ondernemer. Tijdens zijn vlucht speelde hij kat en muis met de politie. McAfee liet regelmatig journalisten naar het Midden-Amerikaanse land komen om te laten zien hoe hij uit de greep van justitie wist te blijven.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?
Digitale weerbaarheid verhogen – de basis op orde
De digitalisering gaat snel. Naast voordelen, brengt dit ook nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen met zich mee. De BIO benoemd een aantal processen die je als randvoorwaardelijk zou kunnen bestempelen om je digitale weerbaarheid te verhogen. Welke basisprocessen dit zijn lees je in deze blog.
Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?

Meer recente berichten

Misstanden rond biometrische massasurveillance
Verder lezen
Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging
Verder lezen
Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens
Verder lezen
Privacy bestaat niet meer, en dat lieten we zelf gebeuren
Verder lezen
AP legt UWV een boete van 450.000 euro op
Verder lezen
Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld
Verder lezen
Basismaatregelen cybersecurity zijn goede eerste stap
Verder lezen
Ziggo hoeft downloadergegevens niet af te staan aan Dutch FilmWorks
Verder lezen
Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar
Verder lezen
Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity
Verder lezen