Thuiswerk geen reden om personeel extra te monitoren

Werkgevers mogen hun medewerkers niet intensiever monitoren als het werk vanuit huis wordt uitgevoerd. Het is in sommige gevallen toegestaan om ze te controleren, maar hieraan zijn strikte voorwaarden gesteld om de privacy van werknemers te waarborgen. Deze regels gelden ook als het personeel in toenemende mate thuis of op afstand werkt.

Dit antwoordt demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op Kamervragen van D66, SP, GroenLinks en Denk. Aanleiding is de berichtgeving afgelopen april dat ‘gluurapparatuur’ door het thuiswerken in trek is gekomen. De vakbonden maken zich bezorgd over een werksfeer waar naar hun zeggen controle centraal staat. 

Beargumenteren

Volgens de bewindsman maakt het qua regelgeving niet uit of het werk thuis of op de werkplek plaatsvindt. De regels voor controle van werknemers zijn in beide gevallen gelijk. Zo moet de werkgever goed beargumenteren waarom het noodzakelijk is om werknemers te controleren. Hij moet ook toe kunnen lichten waarom het bedrijfsbelang zwaarder weegt dan het belang van de werknemer, namelijk het recht op privacy. Ook dient de werkgever de werknemer vooraf te informeren dat er gecontroleerd kan worden. Het monitoren mag niet heimelijk gebeuren. Bovendien moeten plannen voor de invoering van monitoring-software of andere volgsystemen eerst aan de ondernemingsraad worden voorgelegd.

Als een werknemer vermoedt dat zijn baas de privacy-voorwaarden overtreedt, moet hij daarvoor eerst in gesprek gaan met zijn werkgever. Indien aanwezig, kan hij de zaak ook aankaarten bij de vertrouwenspersoon.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.
Waar gaat de Wet digitale overheid over?
Vorig jaar is het wetsvoorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Maar waar gaat deze wet nu precies over? Wanneer gaat de wet (pas) van kracht en wat betekent dit voor jouw gemeentelijke organisatie?
Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?

Meer recente berichten

Uitfasering uitgifte publiek vertrouwde webcertificaten PKIoverheid
Verder lezen
Ollongren: Gemeenten onvoldoende bewust van AVG
Verder lezen
Gepubliceerd: Werkdocument Audit Wet politiegegevens voor gemeenten
Verder lezen
Cyberaanvallen kunnen leiden tot een grote ramp
Verder lezen
Dit is wat er met je privégegevens kan gebeuren na een datalek
Verder lezen
Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak
Verder lezen
Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend
Verder lezen
Zorgverzekeraar CZ verandert werkwijze na onderzoek privacy-autoriteit
Verder lezen
Handreiking Wgs in samenwerking met de AP
Verder lezen
Audio blog: De succesfactoren voor een goede implementatie van informatiebeveiliging
Verder lezen