Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging

Jeugdzorg Nederland heeft aan het kabinet een subsidiebedrag van 700.000 euro gevraagd. Met het bedrag wil de instantie de dataveiligheid bij jeugdhulpaanbieders verbeteren. Een deel van het gevraagde subsidiebedrag is inmiddels uitgekeerd, eind augustus wordt naar verwachting het restant toegekend.

Dat schrijft demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Paul Blokhuis in een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer. Daarin geeft de staatssecretaris een update over de toekenning van subsidies aan de jeugdzorg.

Jeugdzorg getroffen door meerdere datalekken

Vorig jaar werd de jeugdzorg met meerdere ernstige datalekken geconfronteerd. De meest spraakmakende was misschien wel het datalek bij Kenter Jeugdhulp. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat complete dossiers van kinderen met psychologische problemen op straat waren beland. De oude website van Jeugdriagg, de voorloper van Kenter Jeugdhulp, was niet beveiligd afgesloten. Daardoor konden kwaadwillenden misbruik maken van oude e-mailadressen.

RTL Nieuws verlengde de domeinnaam en kon zodoende de website overnemen. In korte tijd ontving de site honderden e-mails met privégevoelige details, zoals psychologische verslagen van behandelaars, informatie over medicijngebruik, problemen op school, verzoeken van advocaten en berichten van ouders gericht aan de instantie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?
Digitale weerbaarheid verhogen – de basis op orde
De digitalisering gaat snel. Naast voordelen, brengt dit ook nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen met zich mee. De BIO benoemd een aantal processen die je als randvoorwaardelijk zou kunnen bestempelen om je digitale weerbaarheid te verhogen. Welke basisprocessen dit zijn lees je in deze blog.
Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?

Meer recente berichten

Misstanden rond biometrische massasurveillance
Verder lezen
Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging
Verder lezen
Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens
Verder lezen
Privacy bestaat niet meer, en dat lieten we zelf gebeuren
Verder lezen
AP legt UWV een boete van 450.000 euro op
Verder lezen
Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld
Verder lezen
Basismaatregelen cybersecurity zijn goede eerste stap
Verder lezen
Ziggo hoeft downloadergegevens niet af te staan aan Dutch FilmWorks
Verder lezen
Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar
Verder lezen
Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity
Verder lezen