Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging

Jeugdzorg Nederland heeft aan het kabinet een subsidiebedrag van 700.000 euro gevraagd. Met het bedrag wil de instantie de dataveiligheid bij jeugdhulpaanbieders verbeteren. Een deel van het gevraagde subsidiebedrag is inmiddels uitgekeerd, eind augustus wordt naar verwachting het restant toegekend.

Dat schrijft demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Paul Blokhuis in een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer. Daarin geeft de staatssecretaris een update over de toekenning van subsidies aan de jeugdzorg.

Jeugdzorg getroffen door meerdere datalekken

Vorig jaar werd de jeugdzorg met meerdere ernstige datalekken geconfronteerd. De meest spraakmakende was misschien wel het datalek bij Kenter Jeugdhulp. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat complete dossiers van kinderen met psychologische problemen op straat waren beland. De oude website van Jeugdriagg, de voorloper van Kenter Jeugdhulp, was niet beveiligd afgesloten. Daardoor konden kwaadwillenden misbruik maken van oude e-mailadressen.

RTL Nieuws verlengde de domeinnaam en kon zodoende de website overnemen. In korte tijd ontving de site honderden e-mails met privégevoelige details, zoals psychologische verslagen van behandelaars, informatie over medicijngebruik, problemen op school, verzoeken van advocaten en berichten van ouders gericht aan de instantie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.
Waar gaat de Wet digitale overheid over?
Vorig jaar is het wetsvoorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Maar waar gaat deze wet nu precies over? Wanneer gaat de wet (pas) van kracht en wat betekent dit voor jouw gemeentelijke organisatie?
Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?

Meer recente berichten

Uitfasering uitgifte publiek vertrouwde webcertificaten PKIoverheid
Verder lezen
Ollongren: Gemeenten onvoldoende bewust van AVG
Verder lezen
Gepubliceerd: Werkdocument Audit Wet politiegegevens voor gemeenten
Verder lezen
Cyberaanvallen kunnen leiden tot een grote ramp
Verder lezen
Dit is wat er met je privégegevens kan gebeuren na een datalek
Verder lezen
Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak
Verder lezen
Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend
Verder lezen
Zorgverzekeraar CZ verandert werkwijze na onderzoek privacy-autoriteit
Verder lezen
Handreiking Wgs in samenwerking met de AP
Verder lezen
Audio blog: De succesfactoren voor een goede implementatie van informatiebeveiliging
Verder lezen