Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens

Dagelijks leggen cybercriminelen bedrijven lam, stelen ze data en persen ze slachtoffers af. Hoe kunnen organisaties en eindgebruikers zich beter beschermen? Op 23 juni gingen toonaangevende cybersecurityspecialisten tijdens het eerste Nationale Cybersecurity Debat van Wortell met elkaar in gesprek. 

Tijdens het debat zijn vijf stellingen voorgelegd aan de cybersecurityspecialisten en circa 600 live kijkers reageerden en bediscussieerden deze online. Wortell heeft de resultaten gebundeld in een rapport. We zetten de opvallendste resultaten op een rij:

49% vindt dat je bij ransomware nooit losgeld moet betalen. De weerbaarheid tegen ransomware kan een stuk beter volgens Liesbeth Holterman. “We schamen ons als we slachtoffer zijn geworden en delen daardoor geen gegevens van aanvallen,” zegt de Beleidsadviseur Cyberveilig Nederland. Volgens Thomas Schrader, Security Specialist bij Wortell, moet de maatschappelijke verontwaardiging over cybercriminaliteit stijgen om het besef bij de maatschappij te vergroten. Olaf Hartong, Defensive specialist bij FalconForce, vindt dat de security-sector eerst moet kijken hoe mensen werken, en daar een passende securitystrategie op toepassen. “Je moet het mensen makkelijk maken, anders vinden ze wel olifantenpaadjes om een beveiligd systeem toch onveilig te maken.” Een concrete securitystrategie is van belang voor organisaties. De aanwezigen zijn het erover eens dat kwaliteitsstandaarden belangrijk zijn. 57% vindt dat de overheid meer cyber-verplichtingen moet opleggen bij wet. Gina Doekhie, Cybercrime specialist bij de Nederlandse Politie, benadrukt dat het erg belangrijk is dat iedereen aangifte doet van aanvallen. Met die informatie kan er beter worden gestreden tegen cybercrime.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?
Digitale weerbaarheid verhogen – de basis op orde
De digitalisering gaat snel. Naast voordelen, brengt dit ook nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen met zich mee. De BIO benoemd een aantal processen die je als randvoorwaardelijk zou kunnen bestempelen om je digitale weerbaarheid te verhogen. Welke basisprocessen dit zijn lees je in deze blog.
Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?

Meer recente berichten

Misstanden rond biometrische massasurveillance
Verder lezen
Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging
Verder lezen
Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens
Verder lezen
Privacy bestaat niet meer, en dat lieten we zelf gebeuren
Verder lezen
AP legt UWV een boete van 450.000 euro op
Verder lezen
Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld
Verder lezen
Basismaatregelen cybersecurity zijn goede eerste stap
Verder lezen
Ziggo hoeft downloadergegevens niet af te staan aan Dutch FilmWorks
Verder lezen
Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar
Verder lezen
Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity
Verder lezen