Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens

Dagelijks leggen cybercriminelen bedrijven lam, stelen ze data en persen ze slachtoffers af. Hoe kunnen organisaties en eindgebruikers zich beter beschermen? Op 23 juni gingen toonaangevende cybersecurityspecialisten tijdens het eerste Nationale Cybersecurity Debat van Wortell met elkaar in gesprek. 

Tijdens het debat zijn vijf stellingen voorgelegd aan de cybersecurityspecialisten en circa 600 live kijkers reageerden en bediscussieerden deze online. Wortell heeft de resultaten gebundeld in een rapport. We zetten de opvallendste resultaten op een rij:

49% vindt dat je bij ransomware nooit losgeld moet betalen. De weerbaarheid tegen ransomware kan een stuk beter volgens Liesbeth Holterman. “We schamen ons als we slachtoffer zijn geworden en delen daardoor geen gegevens van aanvallen,” zegt de Beleidsadviseur Cyberveilig Nederland. Volgens Thomas Schrader, Security Specialist bij Wortell, moet de maatschappelijke verontwaardiging over cybercriminaliteit stijgen om het besef bij de maatschappij te vergroten. Olaf Hartong, Defensive specialist bij FalconForce, vindt dat de security-sector eerst moet kijken hoe mensen werken, en daar een passende securitystrategie op toepassen. “Je moet het mensen makkelijk maken, anders vinden ze wel olifantenpaadjes om een beveiligd systeem toch onveilig te maken.” Een concrete securitystrategie is van belang voor organisaties. De aanwezigen zijn het erover eens dat kwaliteitsstandaarden belangrijk zijn. 57% vindt dat de overheid meer cyber-verplichtingen moet opleggen bij wet. Gina Doekhie, Cybercrime specialist bij de Nederlandse Politie, benadrukt dat het erg belangrijk is dat iedereen aangifte doet van aanvallen. Met die informatie kan er beter worden gestreden tegen cybercrime.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.
Waar gaat de Wet digitale overheid over?
Vorig jaar is het wetsvoorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Maar waar gaat deze wet nu precies over? Wanneer gaat de wet (pas) van kracht en wat betekent dit voor jouw gemeentelijke organisatie?
Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?

Meer recente berichten

Uitfasering uitgifte publiek vertrouwde webcertificaten PKIoverheid
Verder lezen
Ollongren: Gemeenten onvoldoende bewust van AVG
Verder lezen
Gepubliceerd: Werkdocument Audit Wet politiegegevens voor gemeenten
Verder lezen
Cyberaanvallen kunnen leiden tot een grote ramp
Verder lezen
Dit is wat er met je privégegevens kan gebeuren na een datalek
Verder lezen
Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak
Verder lezen
Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend
Verder lezen
Zorgverzekeraar CZ verandert werkwijze na onderzoek privacy-autoriteit
Verder lezen
Handreiking Wgs in samenwerking met de AP
Verder lezen
Audio blog: De succesfactoren voor een goede implementatie van informatiebeveiliging
Verder lezen