Skip to main content

Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld

Wifinetwerken infiltreren, camera’s overnemen of inschatten hoeveel mensen aanwezig zijn in een pand, op basis van het aantal telefoonsignalen: donderdag werd in Stroe een nieuwe ‘cyberunit’ opgericht, die al dat soort dingen moet kunnen doen. De zogenaamde Cyber & Electric Magnetic Activities-unit (CEMA-unit) moet niet alleen de eigen digitale kanalen van de landmacht beter verdedigen, maar kan ook grondtroepen ondersteunen in aanvallende situaties.

Nee, Defensie loopt niet achter de feiten aan, zegt kolonel Erik Buskens. “We hebben al andere eenheden die zich bijvoorbeeld richten op de ‘cybersecurity’, die dus onze eigen systemen beveiligen. Maar de eenheid die we nu toevoegen, wordt ingezet om tijdens een missie op locatie de troepen te kunnen ondersteunen. En dat kan op allerlei manieren. Als we in stedelijk gebied zijn, is daar altijd een grote hoeveelheid wifi-kanalen of beveiligingscamera’s. Dat soort dingen kunnen wij ter plekke hacken om ze in ons voordeel te gebruiken.”

Een ‘cyberunit’ spreekt natuurlijk behoorlijk tot de verbeelding, maar toch is er vandaag niet veel van dat ‘cyber’ te zien. Een paar draagbare apparaten staan uitgestald voor de gasten om te bekijken, maar ze mogen niet gefilmd of gefotografeerd worden. “Zelfs de antenne zou je niet in beeld mogen brengen”, zegt een woordvoerder snel. “Want alles wat we in beeld brengen, kan door een ander land gebruikt worden om onze werkwijze te achterhalen en ons tegen te werken.”

Burgers in de eenheid

Ook de leden van de nieuwe eenheid komen liever niet zelf in beeld. “Niet omdat ik bang ben dat mijn Facebook gehackt wordt hoor”, zegt Bob. “Maar meer omdat ik wel gesteld ben op mijn privacy.” Bob is een van de vier leden die opvallen tussen de eenheid: waar bijna iedereen (uiteraard) een militair tenue draagt, staan er vier mensen in hun dagelijkse kleren op appel tijdens de oprichtingsceremonie. “Ik ben inderdaad geen militair”, legt hij uit. “Dat ben ik ooit wel geweest, maar nu ben ik burger, en als burger verbonden aan deze eenheid.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen