Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld

Wifinetwerken infiltreren, camera’s overnemen of inschatten hoeveel mensen aanwezig zijn in een pand, op basis van het aantal telefoonsignalen: donderdag werd in Stroe een nieuwe ‘cyberunit’ opgericht, die al dat soort dingen moet kunnen doen. De zogenaamde Cyber & Electric Magnetic Activities-unit (CEMA-unit) moet niet alleen de eigen digitale kanalen van de landmacht beter verdedigen, maar kan ook grondtroepen ondersteunen in aanvallende situaties.

Nee, Defensie loopt niet achter de feiten aan, zegt kolonel Erik Buskens. “We hebben al andere eenheden die zich bijvoorbeeld richten op de ‘cybersecurity’, die dus onze eigen systemen beveiligen. Maar de eenheid die we nu toevoegen, wordt ingezet om tijdens een missie op locatie de troepen te kunnen ondersteunen. En dat kan op allerlei manieren. Als we in stedelijk gebied zijn, is daar altijd een grote hoeveelheid wifi-kanalen of beveiligingscamera’s. Dat soort dingen kunnen wij ter plekke hacken om ze in ons voordeel te gebruiken.”

Een ‘cyberunit’ spreekt natuurlijk behoorlijk tot de verbeelding, maar toch is er vandaag niet veel van dat ‘cyber’ te zien. Een paar draagbare apparaten staan uitgestald voor de gasten om te bekijken, maar ze mogen niet gefilmd of gefotografeerd worden. “Zelfs de antenne zou je niet in beeld mogen brengen”, zegt een woordvoerder snel. “Want alles wat we in beeld brengen, kan door een ander land gebruikt worden om onze werkwijze te achterhalen en ons tegen te werken.”

Burgers in de eenheid

Ook de leden van de nieuwe eenheid komen liever niet zelf in beeld. “Niet omdat ik bang ben dat mijn Facebook gehackt wordt hoor”, zegt Bob. “Maar meer omdat ik wel gesteld ben op mijn privacy.” Bob is een van de vier leden die opvallen tussen de eenheid: waar bijna iedereen (uiteraard) een militair tenue draagt, staan er vier mensen in hun dagelijkse kleren op appel tijdens de oprichtingsceremonie. “Ik ben inderdaad geen militair”, legt hij uit. “Dat ben ik ooit wel geweest, maar nu ben ik burger, en als burger verbonden aan deze eenheid.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?
Digitale weerbaarheid verhogen – de basis op orde
De digitalisering gaat snel. Naast voordelen, brengt dit ook nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen met zich mee. De BIO benoemd een aantal processen die je als randvoorwaardelijk zou kunnen bestempelen om je digitale weerbaarheid te verhogen. Welke basisprocessen dit zijn lees je in deze blog.
Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?

Meer recente berichten

Misstanden rond biometrische massasurveillance
Verder lezen
Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging
Verder lezen
Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens
Verder lezen
Privacy bestaat niet meer, en dat lieten we zelf gebeuren
Verder lezen
AP legt UWV een boete van 450.000 euro op
Verder lezen
Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld
Verder lezen
Basismaatregelen cybersecurity zijn goede eerste stap
Verder lezen
Ziggo hoeft downloadergegevens niet af te staan aan Dutch FilmWorks
Verder lezen
Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar
Verder lezen
Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity
Verder lezen