Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld

Wifinetwerken infiltreren, camera’s overnemen of inschatten hoeveel mensen aanwezig zijn in een pand, op basis van het aantal telefoonsignalen: donderdag werd in Stroe een nieuwe ‘cyberunit’ opgericht, die al dat soort dingen moet kunnen doen. De zogenaamde Cyber & Electric Magnetic Activities-unit (CEMA-unit) moet niet alleen de eigen digitale kanalen van de landmacht beter verdedigen, maar kan ook grondtroepen ondersteunen in aanvallende situaties.

Nee, Defensie loopt niet achter de feiten aan, zegt kolonel Erik Buskens. “We hebben al andere eenheden die zich bijvoorbeeld richten op de ‘cybersecurity’, die dus onze eigen systemen beveiligen. Maar de eenheid die we nu toevoegen, wordt ingezet om tijdens een missie op locatie de troepen te kunnen ondersteunen. En dat kan op allerlei manieren. Als we in stedelijk gebied zijn, is daar altijd een grote hoeveelheid wifi-kanalen of beveiligingscamera’s. Dat soort dingen kunnen wij ter plekke hacken om ze in ons voordeel te gebruiken.”

Een ‘cyberunit’ spreekt natuurlijk behoorlijk tot de verbeelding, maar toch is er vandaag niet veel van dat ‘cyber’ te zien. Een paar draagbare apparaten staan uitgestald voor de gasten om te bekijken, maar ze mogen niet gefilmd of gefotografeerd worden. “Zelfs de antenne zou je niet in beeld mogen brengen”, zegt een woordvoerder snel. “Want alles wat we in beeld brengen, kan door een ander land gebruikt worden om onze werkwijze te achterhalen en ons tegen te werken.”

Burgers in de eenheid

Ook de leden van de nieuwe eenheid komen liever niet zelf in beeld. “Niet omdat ik bang ben dat mijn Facebook gehackt wordt hoor”, zegt Bob. “Maar meer omdat ik wel gesteld ben op mijn privacy.” Bob is een van de vier leden die opvallen tussen de eenheid: waar bijna iedereen (uiteraard) een militair tenue draagt, staan er vier mensen in hun dagelijkse kleren op appel tijdens de oprichtingsceremonie. “Ik ben inderdaad geen militair”, legt hij uit. “Dat ben ik ooit wel geweest, maar nu ben ik burger, en als burger verbonden aan deze eenheid.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.
Waar gaat de Wet digitale overheid over?
Vorig jaar is het wetsvoorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Maar waar gaat deze wet nu precies over? Wanneer gaat de wet (pas) van kracht en wat betekent dit voor jouw gemeentelijke organisatie?
Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?

Meer recente berichten

Uitfasering uitgifte publiek vertrouwde webcertificaten PKIoverheid
Verder lezen
Ollongren: Gemeenten onvoldoende bewust van AVG
Verder lezen
Gepubliceerd: Werkdocument Audit Wet politiegegevens voor gemeenten
Verder lezen
Cyberaanvallen kunnen leiden tot een grote ramp
Verder lezen
Dit is wat er met je privégegevens kan gebeuren na een datalek
Verder lezen
Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak
Verder lezen
Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend
Verder lezen
Zorgverzekeraar CZ verandert werkwijze na onderzoek privacy-autoriteit
Verder lezen
Handreiking Wgs in samenwerking met de AP
Verder lezen
Audio blog: De succesfactoren voor een goede implementatie van informatiebeveiliging
Verder lezen