Skip to main content

Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity

Een groot deel van de vitale organisaties in Nederland beseft het belang van digitale weerbaarheid en verbetert deze telkens. Een kritische blik van toezichthouders is echter nodig om alert te blijven op verbeteringen op het gebied van cybersecurity en digitale veiligheid.

Dit melden zes toezichthouders in hun eerste Samenhangend inspectiebeeld cybersecurity vitale processen 2020-2021. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS), Agentschap Telecom (AT), De Nederlandsche Bank (DNB), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) werkten mee aan het onderzoek. Zij houden toezicht op de beveiliging van vitale digitale processen, zoals het leveren van energie, drinkwater, transport en financieel verkeer.

Toezicht verschilt per toezichthouder

Het rapport meldt dat ANVS, AT en DNB hun toezicht op cybersecurity ‘stevig hebben ingericht’. Andere toezichthouders ontwikkelen dit nog. Daardoor doet het rapport niet over alle vitale processen uitspraken. Uit onderzoeken van ANVS, AT en DNB blijkt dat in de sectoren nucleair, financieel, ICT/telecom, energie, digitale infrastructuur en de elektronische vertrouwensdiensten partijen voldoende beseffen dat zij digitaal bestand moeten zijn tegen verstoring of sabotage.

Voor de ILT en Inspectie JenV is cybertoezicht echter nog een relatief nieuwe taak, die nog wordt opgebouwd. De ILT stelde onlangs bijvoorbeeld een drinkwaterbedrijf onder verscherpt toezicht aangezien het bedrijf onvoldoende grip had op zijn digitale veiligheid. De zorgsector is in Nederland tot nu toe niet vitaal verklaard. Ook zijn er geen aanbieders van essentiële diensten in de zorg als vitaal aangewezen. De IGJ houdt daarom nog geen toezicht op vitale organisaties.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen