Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity

Een groot deel van de vitale organisaties in Nederland beseft het belang van digitale weerbaarheid en verbetert deze telkens. Een kritische blik van toezichthouders is echter nodig om alert te blijven op verbeteringen op het gebied van cybersecurity en digitale veiligheid.

Dit melden zes toezichthouders in hun eerste Samenhangend inspectiebeeld cybersecurity vitale processen 2020-2021. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS), Agentschap Telecom (AT), De Nederlandsche Bank (DNB), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) werkten mee aan het onderzoek. Zij houden toezicht op de beveiliging van vitale digitale processen, zoals het leveren van energie, drinkwater, transport en financieel verkeer.

Toezicht verschilt per toezichthouder

Het rapport meldt dat ANVS, AT en DNB hun toezicht op cybersecurity ‘stevig hebben ingericht’. Andere toezichthouders ontwikkelen dit nog. Daardoor doet het rapport niet over alle vitale processen uitspraken. Uit onderzoeken van ANVS, AT en DNB blijkt dat in de sectoren nucleair, financieel, ICT/telecom, energie, digitale infrastructuur en de elektronische vertrouwensdiensten partijen voldoende beseffen dat zij digitaal bestand moeten zijn tegen verstoring of sabotage.

Voor de ILT en Inspectie JenV is cybertoezicht echter nog een relatief nieuwe taak, die nog wordt opgebouwd. De ILT stelde onlangs bijvoorbeeld een drinkwaterbedrijf onder verscherpt toezicht aangezien het bedrijf onvoldoende grip had op zijn digitale veiligheid. De zorgsector is in Nederland tot nu toe niet vitaal verklaard. Ook zijn er geen aanbieders van essentiële diensten in de zorg als vitaal aangewezen. De IGJ houdt daarom nog geen toezicht op vitale organisaties.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen