Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar

Veel slimme technologie valt in Nederland niet toe te passen door problemen met de AVG of andere privacywetgeving. Is gezichtsherkenningstechnologie voor de identificatie van personen taboe, ook de inzet van andere slimme technologie die werkt met biometrische gegevens zoals stemherkenning, is in het algemeen ontoelaatbaar.

Dit stelt de landsadvocaat Pels Rijcken in een onderzoek naar de juridische mogelijkheden van slimme technologie. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) heeft daarover een rapport naar de Tweede Kamer gestuurd. Aanleiding tot deze verkenning vormt een plan om dit soort techniek in te zetten bij de aanpak van discriminatie en racisme in voetbalstadions. De Rijksoverheid, de KNVB, de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie dachten zo toeschouwers op te sporen die zich racistisch of discriminerend uitlaten. Vier juristen van de landsadvocaat waaronder prof. Gerrit-Jan Zwenne zien veel juridische haken en ogen. Ze zien wel ruimte voor de inzet van slimme camera’s in de zogenoemde signaleringsfase. Dit stadium eindigt wanneer beelden zijn geselecteerd waaruit racistisch of discriminatoir gedrag blijkt. Voor identificatie van verdachten mag het dus niet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.
Waar gaat de Wet digitale overheid over?
Vorig jaar is het wetsvoorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Maar waar gaat deze wet nu precies over? Wanneer gaat de wet (pas) van kracht en wat betekent dit voor jouw gemeentelijke organisatie?
Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?

Meer recente berichten

Uitfasering uitgifte publiek vertrouwde webcertificaten PKIoverheid
Verder lezen
Ollongren: Gemeenten onvoldoende bewust van AVG
Verder lezen
Gepubliceerd: Werkdocument Audit Wet politiegegevens voor gemeenten
Verder lezen
Cyberaanvallen kunnen leiden tot een grote ramp
Verder lezen
Dit is wat er met je privégegevens kan gebeuren na een datalek
Verder lezen
Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak
Verder lezen
Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend
Verder lezen
Zorgverzekeraar CZ verandert werkwijze na onderzoek privacy-autoriteit
Verder lezen
Handreiking Wgs in samenwerking met de AP
Verder lezen
Audio blog: De succesfactoren voor een goede implementatie van informatiebeveiliging
Verder lezen