Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar

Veel slimme technologie valt in Nederland niet toe te passen door problemen met de AVG of andere privacywetgeving. Is gezichtsherkenningstechnologie voor de identificatie van personen taboe, ook de inzet van andere slimme technologie die werkt met biometrische gegevens zoals stemherkenning, is in het algemeen ontoelaatbaar.

Dit stelt de landsadvocaat Pels Rijcken in een onderzoek naar de juridische mogelijkheden van slimme technologie. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) heeft daarover een rapport naar de Tweede Kamer gestuurd. Aanleiding tot deze verkenning vormt een plan om dit soort techniek in te zetten bij de aanpak van discriminatie en racisme in voetbalstadions. De Rijksoverheid, de KNVB, de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie dachten zo toeschouwers op te sporen die zich racistisch of discriminerend uitlaten. Vier juristen van de landsadvocaat waaronder prof. Gerrit-Jan Zwenne zien veel juridische haken en ogen. Ze zien wel ruimte voor de inzet van slimme camera’s in de zogenoemde signaleringsfase. Dit stadium eindigt wanneer beelden zijn geselecteerd waaruit racistisch of discriminatoir gedrag blijkt. Voor identificatie van verdachten mag het dus niet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?
Digitale weerbaarheid verhogen – de basis op orde
De digitalisering gaat snel. Naast voordelen, brengt dit ook nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen met zich mee. De BIO benoemd een aantal processen die je als randvoorwaardelijk zou kunnen bestempelen om je digitale weerbaarheid te verhogen. Welke basisprocessen dit zijn lees je in deze blog.
Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?

Meer recente berichten

Misstanden rond biometrische massasurveillance
Verder lezen
Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging
Verder lezen
Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens
Verder lezen
Privacy bestaat niet meer, en dat lieten we zelf gebeuren
Verder lezen
AP legt UWV een boete van 450.000 euro op
Verder lezen
Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld
Verder lezen
Basismaatregelen cybersecurity zijn goede eerste stap
Verder lezen
Ziggo hoeft downloadergegevens niet af te staan aan Dutch FilmWorks
Verder lezen
Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar
Verder lezen
Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity
Verder lezen