Acht concrete IT-adviezen voor en door gemeenten

Hoe zorg je als gemeente voor de juiste IT-strategie en -beveiliging?

Eerder dit jaar hield Solvinity in samenwerking met Quarant, en met medewerking van Microsoft, de online ronde tafel ‘Het post-coronatijdperk: een reset voor je I&A-beleid?’. Zo’n 30 I&A-verantwoordelijken (Informatisering & Automatisering ) van gemeenten en (semi-) overheidsorganisaties bespraken de belangrijkste interne en externe uitdagingen na ruim een jaar coronamaatregelen. De discussies leidden tot een aantal concrete adviezen voor gemeenten:

  1. Digitale vaardigheden: Alle medewerkers horen hun digitale basisvaardigheden op orde te hebben en te houden. Meet regelmatig de stand van zaken rond digitale vaardigheden en blijf inzetten op continue ontwikkeling.
  2. Adoptie: Nieuwe technologie is nutteloos zonder kennis over het waarom, het gebruik en de mogelijkheden. Zorg daarom voor adoptie van nieuwe technologie bij medewerkers en zet digitale verbinders en het middenkader in om dit te blijven aanwakkeren.
  3. Moderne digitale werkplekken: Zorg voor een veilige en flexibele digitale werkomgeving die goed beheersbaar is en medewerkers vrijheid en zekerheid geeft. Focus je daarbij op functionaliteit en de mogelijkheden voor medewerkers om samen te werken. Lango Workspace by Solvinity voldoet aan al deze voorwaarden.
  4. Informatiebeveiliging: Vergroot de weerbaarheid van je organisatie door je IT-infrastructuur te voorzien van een bewezen solide basis (secure by design) en de juiste policies af te dwingen. Kennis is schaars, doe dat daarom indien nodig met hulp van een ervaren partner. Vind samen de balans tussen gemak voor de eindgebruiker en een goede beveiliging.
  5. Een duidelijke I-koers: Dit gaat verder dan I&A. Het vereist informatiebewustzijn op alle niveaus en binnen alle domeinen. Maar een goed informatiebeleidsplan vraagt ook om organisatiebewustzijn om de juiste dingen te doen en te kunnen doen.
  6. Regieorganisatie: Zorg dat je regie hebt en kunt voeren over digitale diensten en leveranciers. Vertrouwen en professionaliteit in een samenwerking is alleen mogelijk als je op gelijkwaardig niveau met elkaar kunt spreken en een gelijke mate van organisatievolwassenheid hebt.
  7. Strategisch outsourcen: Outsource uit strategische overwegingen, uit eigen kracht. Maak daarbij gebruik van de kennis en ervaring van collega-gemeenten, instanties zoals de VNG en ervaren partijen zoals Quarant en Solvinity. Zij kunnen je adviseren en helpen bij de transitie naar een nieuwe digitale organisatie.
  8. Werk samen: Focus je in de samenwerking met andere gemeenten op versnelling. Bijvoorbeeld doordat je samen een grotere slagkracht hebt. Voorkom dat een samenwerking een remmende werking heeft.

Online Ronde Tafel Informatiebeveiliging 13 oktober 2021

Wil jij ook met andere gemeenten in gesprek over je I&A-beleid? Op 13 oktober van 09:30- 12:30 uur organiseren Solvinity en Quarant nogmaals een ronde tafel, dit keer rondom het thema ‘informatiebeveiliging’. Hoe is dit bij jouw gemeente georganiseerd? Hoe zorg je ervoor dat je de beveiliging steeds weer aan laat sluiten op alle digitale ontwikkelingen? Ga in gesprek met collega-gemeenten en experts tijdens de gratis online Ronde Tafel: 

Informatiebeveiliging: breng je organisatie en techniek in balans’.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Risicomanagement en bewustwording; lege containers?
Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het vaak bij woorden. Waarom?
Is jouw gegevensverwerking rechtmatig?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, eist de AVG dat je eerst moet nagaan of de verwerking rechtmatig is. Is dit niet het geval? Dan mogen er geen persoonsgegevens worden verwerkt. Maar hoe weet je of jouw gegevensverwerking rechtmatig is?
Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.

Meer recente berichten

Standpunt Raad van de EU over data governance act
Verder lezen
Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging
Verder lezen
PKIoverheid certificaten vervangen: waarom en hoe?
Verder lezen
Podcastserie Privacy in de praktijk
Verder lezen
Hints en tips bij de implementatie van de ISO27701
Verder lezen
Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS
Verder lezen
Platform voor veilig delen medische data in de maak
Verder lezen
Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing
Verder lezen
Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG
Verder lezen
Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf
Verder lezen