Acht concrete IT-adviezen voor en door gemeenten

Hoe zorg je als gemeente voor de juiste IT-strategie en -beveiliging?

Eerder dit jaar hield Solvinity in samenwerking met Quarant, en met medewerking van Microsoft, de online ronde tafel ‘Het post-coronatijdperk: een reset voor je I&A-beleid?’. Zo’n 30 I&A-verantwoordelijken (Informatisering & Automatisering ) van gemeenten en (semi-) overheidsorganisaties bespraken de belangrijkste interne en externe uitdagingen na ruim een jaar coronamaatregelen. De discussies leidden tot een aantal concrete adviezen voor gemeenten:

  1. Digitale vaardigheden: Alle medewerkers horen hun digitale basisvaardigheden op orde te hebben en te houden. Meet regelmatig de stand van zaken rond digitale vaardigheden en blijf inzetten op continue ontwikkeling.
  2. Adoptie: Nieuwe technologie is nutteloos zonder kennis over het waarom, het gebruik en de mogelijkheden. Zorg daarom voor adoptie van nieuwe technologie bij medewerkers en zet digitale verbinders en het middenkader in om dit te blijven aanwakkeren.
  3. Moderne digitale werkplekken: Zorg voor een veilige en flexibele digitale werkomgeving die goed beheersbaar is en medewerkers vrijheid en zekerheid geeft. Focus je daarbij op functionaliteit en de mogelijkheden voor medewerkers om samen te werken. Lango Workspace by Solvinity voldoet aan al deze voorwaarden.
  4. Informatiebeveiliging: Vergroot de weerbaarheid van je organisatie door je IT-infrastructuur te voorzien van een bewezen solide basis (secure by design) en de juiste policies af te dwingen. Kennis is schaars, doe dat daarom indien nodig met hulp van een ervaren partner. Vind samen de balans tussen gemak voor de eindgebruiker en een goede beveiliging.
  5. Een duidelijke I-koers: Dit gaat verder dan I&A. Het vereist informatiebewustzijn op alle niveaus en binnen alle domeinen. Maar een goed informatiebeleidsplan vraagt ook om organisatiebewustzijn om de juiste dingen te doen en te kunnen doen.
  6. Regieorganisatie: Zorg dat je regie hebt en kunt voeren over digitale diensten en leveranciers. Vertrouwen en professionaliteit in een samenwerking is alleen mogelijk als je op gelijkwaardig niveau met elkaar kunt spreken en een gelijke mate van organisatievolwassenheid hebt.
  7. Strategisch outsourcen: Outsource uit strategische overwegingen, uit eigen kracht. Maak daarbij gebruik van de kennis en ervaring van collega-gemeenten, instanties zoals de VNG en ervaren partijen zoals Quarant en Solvinity. Zij kunnen je adviseren en helpen bij de transitie naar een nieuwe digitale organisatie.
  8. Werk samen: Focus je in de samenwerking met andere gemeenten op versnelling. Bijvoorbeeld doordat je samen een grotere slagkracht hebt. Voorkom dat een samenwerking een remmende werking heeft.

Online Ronde Tafel Informatiebeveiliging 13 oktober 2021

Wil jij ook met andere gemeenten in gesprek over je I&A-beleid? Op 13 oktober van 09:30- 12:30 uur organiseren Solvinity en Quarant nogmaals een ronde tafel, dit keer rondom het thema ‘informatiebeveiliging’. Hoe is dit bij jouw gemeente georganiseerd? Hoe zorg je ervoor dat je de beveiliging steeds weer aan laat sluiten op alle digitale ontwikkelingen? Ga in gesprek met collega-gemeenten en experts tijdens de gratis online Ronde Tafel: 

Informatiebeveiliging: breng je organisatie en techniek in balans’.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen