Bewoners van verpleeghuis monitoren zonder privacy te schenden?

Veiligheid en privacy zijn een belangrijk goed voor bewoners van een verpleeghuis. Om het eerste te kunnen garanderen, moeten zorgmedewerkers het tweede soms schenden, namelijk door ’s nachts regelmatig de kamer in te lopen om de bewoner te controleren. De Momo BedSense maakt allebei mogelijk: veiligheid én privacy.

De uitvinding van de Delftse start-up Momo Medical stelt zorgmedewerkers in staat om bewoners van een verpleeghuis op afstand goed te monitoren, zelfs beter dan met incidentele rondes. Tegelijkertijd hoeft de kamer alleen betreden te worden als dat echt nodig is, hetgeen zorgt voor meer privacy en een betere nachtrust.

Comfort

De Momo BedSense lijkt op een skateboard zonder wielen dat onder het matras van de bewoner gelegd wordt. Dankzij verschillende sensoren is het mogelijk op afstand te volgen welke bewegingen er worden gemaakt.

Is het een draai in de slaap of maakt iemand aanstalten om uit bed te stappen? ,,In dat geval kan de zorgmedewerker in actie komen en naar de kamer toe lopen om de bewoner te helpen. Hiermee worden bijvoorbeeld heel veel valincidenten voorkomen”, legt Menno Gravemaker, oprichter van Momo Medical uit. ,,Maar we kunnen ook zien als iemand heel onrustig is. Dat betekent vaak dat er iets aan de hand is. Mensen met dementie kunnen vaak niet goed uitleggen wat het probleem is. Maar dankzij de BedSense zien zorgmedewerkers wel dat er iets speelt en kunnen dan proberen voor meer comfort te zorgen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Risicomanagement en bewustwording; lege containers?
Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het vaak bij woorden. Waarom?
Is jouw gegevensverwerking rechtmatig?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, eist de AVG dat je eerst moet nagaan of de verwerking rechtmatig is. Is dit niet het geval? Dan mogen er geen persoonsgegevens worden verwerkt. Maar hoe weet je of jouw gegevensverwerking rechtmatig is?
Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.

Meer recente berichten

Standpunt Raad van de EU over data governance act
Verder lezen
Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging
Verder lezen
PKIoverheid certificaten vervangen: waarom en hoe?
Verder lezen
Podcastserie Privacy in de praktijk
Verder lezen
Hints en tips bij de implementatie van de ISO27701
Verder lezen
Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS
Verder lezen
Platform voor veilig delen medische data in de maak
Verder lezen
Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing
Verder lezen
Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG
Verder lezen
Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf
Verder lezen