Datalek in Zoetermeer: gemeente stuurt namen aanvragers Tozo-regeling per ongeluk door

De gemeente Zoetermeer heeft per ongeluk mailadressen van aanvragers van een Tozo-regeling gelekt. Bij het versturen van een e-mail naar 180 ondernemers die een aanvraag deden, werden de andere aanvragers in de zichtbare cc gezet, in plaats van in een bcc waarbij de adressen niet zichtbaar zouden zijn. Dat meldt de gemeente Zoetermeer in een brief aan de gemeenteraad.

Door het foutje is een datalek ontstaan. De mail werd op 19 augustus gestuurd, meldt de gemeente donderdag. ‘De e-mail is zo snel mogelijk ingetrokken, dit heeft echter niet kunnen voorkomen dat de mailadressen bekend zijn geworden bij een aantal ontvangers’, aldus de gemeente.

Na het ontdekken van het datalek en het intrekken van de e-mail is opnieuw een e-mail gestuurd naar de ontvangers, waarin is uitgelegd wat er is gebeurd en waarin excuses worden gemaakt door de gemeente. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.
Waar gaat de Wet digitale overheid over?
Vorig jaar is het wetsvoorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Maar waar gaat deze wet nu precies over? Wanneer gaat de wet (pas) van kracht en wat betekent dit voor jouw gemeentelijke organisatie?
Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?

Meer recente berichten

Uitfasering uitgifte publiek vertrouwde webcertificaten PKIoverheid
Verder lezen
Ollongren: Gemeenten onvoldoende bewust van AVG
Verder lezen
Gepubliceerd: Werkdocument Audit Wet politiegegevens voor gemeenten
Verder lezen
Cyberaanvallen kunnen leiden tot een grote ramp
Verder lezen
Dit is wat er met je privégegevens kan gebeuren na een datalek
Verder lezen
Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak
Verder lezen
Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend
Verder lezen
Zorgverzekeraar CZ verandert werkwijze na onderzoek privacy-autoriteit
Verder lezen
Handreiking Wgs in samenwerking met de AP
Verder lezen
Audio blog: De succesfactoren voor een goede implementatie van informatiebeveiliging
Verder lezen