Ollongren: Gemeenten onvoldoende bewust van AVG

Gemeenten hebben hulp nodig bij naleven privacywetgeving.

Het is duidelijk dat gemeenten hulp nodig hebben bij het naleven van privacywetgeving bij het verwerken van persoonsgegevens en het is een taak van het rijk om ze daarin te ondersteunen. Dat schrijft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66). In mei bleek uit onderzoek dat gemeenten online nepaccounts gebruiken om met burgers mee te kijken en dat ambtenaren zich er niet van bewust zijn dat dat niet mag. De minister merkt op dat steeds meer veiligheids- en leefbaarheidsvraagstukken zich online afspelen.

Het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en NHL Stenden Hogeschool liet zien dat monitoring van sociale media in vrijwel alle gemeenten plaatsvindt, vat de minister samen, maar dat de middelen uiteenlopen. “Als bij monitoring persoonsgegevens worden verwerkt, mag dat alleen binnen de kaders van de AVG. Handhaving vindt door de Autoriteit Persoonsgegevens plaats en kan tot boetes leiden.” Het onderzoek laat volgens Ollongren “zien dat men nog onvoldoende bewust is van de kaders van de AVG”.

Steeds meer online

De minister reageert op Kamervragen van Wybren van Haga (Groep Van Haga) die dergelijke monitoring een taak van de politie vindt en “niet van ambtenaren die voor Sherlock Holmes willen spelen”. Veiligheids- en leefbaarheidsvraagstukken verplaatsen zich naar de online wereld, merkt Ollongren op. Buurtwerk bijvoorbeeld ook. “Zowel de gemeente als de politie hebben derhalve wettelijke taken in het kader van de handhaving van openbare orde en veiligheid. Deze worden dus ook online uitgeoefend.”

Gemeenten wachten op een protocol van Binnenlandse Zaken waarin staat hoe ambtenaren het beste kunnen omgaan met gegevens van hun inwoners en Ollongren verwacht dat zoiets eind dit jaar komt. Begin augustus kwam de VNG al wel met de Handreiking Internetonderzoek waarin onder andere staat dat ambtenaren niet onder een schuilnaam in contact kunnen treden met inwoners, maar dat het dark web wel een bron is die ze mogen gebruiken om de gegevens van bijstandsontvangers te controleren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Risicomanagement en bewustwording; lege containers?
Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het vaak bij woorden. Waarom?
Is jouw gegevensverwerking rechtmatig?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, eist de AVG dat je eerst moet nagaan of de verwerking rechtmatig is. Is dit niet het geval? Dan mogen er geen persoonsgegevens worden verwerkt. Maar hoe weet je of jouw gegevensverwerking rechtmatig is?
Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.

Meer recente berichten

Standpunt Raad van de EU over data governance act
Verder lezen
Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging
Verder lezen
PKIoverheid certificaten vervangen: waarom en hoe?
Verder lezen
Podcastserie Privacy in de praktijk
Verder lezen
Hints en tips bij de implementatie van de ISO27701
Verder lezen
Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS
Verder lezen
Platform voor veilig delen medische data in de maak
Verder lezen
Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing
Verder lezen
Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG
Verder lezen
Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf
Verder lezen