Uitfasering uitgifte publiek vertrouwde webcertificaten PKIoverheid

In verband met de recentelijk aangekondigde uitfasering van de uitgifte van PKIoverheid publiek vertrouwde webcertificaten, leggen we u uit wat er gaat gebeuren, wat u kunt doen en waar u terecht kan met hulpvragen. Bespreek dit met het team dat verantwoordelijk is voor het beheer van webservercertificaten binnen uw organisatie.

Op 2 augustus publiceerden we het nieuwsbericht dat de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft besloten dat de uitgifte van publiek vertrouwde webserver (SSL/TLS) certificaten zal worden gestopt. Vervolgens is PKIoverheid in overleg gegaan met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het NCSC en de certificaatverstrekkers. Hieruit zijn afspraken gekomen die hieronder staan toegelicht.

Voor welke PKIoverheid-certificaten wordt de uitgifte uitgefaseerd?

Publiek vertrouwde webserver (SSL/TLS) certificaten zijn de certificaten die zijn bedoeld voor de beveiliging van een verbinding tussen een webbrowser (zoals Chrome of Firefox) en een website. Door de certificaatvervanging van afgelopen jaar kunnen we ook samenvatten dat het gaat om alle certificaten die zijn uitgegeven onder de zogeheten server ‘CA 2020’. Alle onder CA2020 uitgegeven certificaten zullen een maximale geldigheid hebben tot uiterlijk 4 december 2022. Bijtijds overstappen is nodig om de continuïteit van uw dienst te waarborgen. Let dus op dat u goed vooruit plant als u te maken heeft met een inkooptraject.

Wat betekent dit voor mij als gebruiker?

Wanneer u een certificaat van PKIoverheid gebruikt voor een verbinding tussen een webbrowser en website, zult u bij uw eerstvolgende certificaatvervanging moeten overstappen naar een certificaat van een marktpartij. Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) werkt aan een publicatie om u in uw keuze op weg te helpen. Zodra die publicatie beschikbaar is zullen wij u daarvan op de hoogte brengen via onze website.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Risicomanagement en bewustwording; lege containers?
Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het vaak bij woorden. Waarom?
Is jouw gegevensverwerking rechtmatig?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, eist de AVG dat je eerst moet nagaan of de verwerking rechtmatig is. Is dit niet het geval? Dan mogen er geen persoonsgegevens worden verwerkt. Maar hoe weet je of jouw gegevensverwerking rechtmatig is?
Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.

Meer recente berichten

Standpunt Raad van de EU over data governance act
Verder lezen
Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging
Verder lezen
PKIoverheid certificaten vervangen: waarom en hoe?
Verder lezen
Podcastserie Privacy in de praktijk
Verder lezen
Hints en tips bij de implementatie van de ISO27701
Verder lezen
Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS
Verder lezen
Platform voor veilig delen medische data in de maak
Verder lezen
Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing
Verder lezen
Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG
Verder lezen
Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf
Verder lezen