Digitale ethiek op top opgeblazen verwachtingen in privacy hypecyclus

Digitale ethiek bevindt zich op het hoogtepunt van de Hype Cycle for Privacy 2021 van Gartner, nu mensen zich steeds meer bewust worden van de waarde van hun persoonlijke informatie en gefrustreerd raken door gebrek aan transparantie en aanhoudend misbruik.

Gartner definieert digitale ethiek als ‘systemen van waarden en morele principes voor het uitvoeren van elektronische interacties tussen mensen, organisaties en dingen’. Met de adoptie van kunstmatige intelligentie vindt voor het eerst de ethische discussie plaats voor – en tijdens – de wijdverbreide implementatie van een technologie.

Regulering privacygerichte gegevensbescherming

Organisaties gaan over op het beveiligen van persoonlijke gegevens en overheden voeren strikte wetgeving in om deze te handhaven. Gartner voorspelt dat tegen het einde van 2023 meer dan 80 procent van de bedrijven wereldwijd te maken zal hebben met ten minste één privacygerichte gegevensbeschermingsregelgeving.

“Zelfs waar nog geen regelgeving bestaat, kiezen klanten er actief voor om samen te werken met organisaties die hun privacy respecteren”, zegt Bart Willemsen, research vice president bij Gartner. “De toepassing van nieuwe technologieën zoals die op deze Hype Cycle zal een pad bieden naar het beschermen van privacy in een vluchtige omgeving.”

Om tegemoet te komen aan deze wetswijzigingen en de vraag van klanten, moeten beslissers op het gebied van beveiliging en risicobeheer zorgvuldig technologieën selecteren die innovatie en compliance in evenwicht brengen. Gartner voorspelt dat tegen 2024 de wereldwijde privacygedreven uitgaven voor gegevensbescherming en compliance-technologie jaarlijks meer dan 15 miljard dollar zullen bedragen.

Proactieve privacy by design

Proactieve en volwassen organisaties stappen over van reactieve compliance naar proactieve privacy by design. Als ze dat doen, beginnen ze te investeren in innovaties aan de linkerkant van de Hype Cycle, zoals homomorfe versleuteling, een reeks algoritmen die berekeningen op versleutelde gegevens mogelijk maken; en differentiële privacy, een systeem voor het gebruiken of delen van een dataset terwijl bepaalde informatie over individuele records daarin wordt achtergehouden of vervormd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Risicomanagement en bewustwording; lege containers?
Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het vaak bij woorden. Waarom?
Is jouw gegevensverwerking rechtmatig?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, eist de AVG dat je eerst moet nagaan of de verwerking rechtmatig is. Is dit niet het geval? Dan mogen er geen persoonsgegevens worden verwerkt. Maar hoe weet je of jouw gegevensverwerking rechtmatig is?
Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.

Meer recente berichten

Standpunt Raad van de EU over data governance act
Verder lezen
Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging
Verder lezen
PKIoverheid certificaten vervangen: waarom en hoe?
Verder lezen
Podcastserie Privacy in de praktijk
Verder lezen
Hints en tips bij de implementatie van de ISO27701
Verder lezen
Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS
Verder lezen
Platform voor veilig delen medische data in de maak
Verder lezen
Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing
Verder lezen
Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG
Verder lezen
Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf
Verder lezen