Digitale weerbaarheid: Landelijke regie zou gemeenten verder helpen

Digitale veiligheid staat hoog op de agenda bij gemeente­bestuurders en het belang ervan zit – soms door schade en schande – goed tussen de oren. Het komt er nu op aan dat iedereen die met data omgaat constant alert is en daar altijd naar handelt. Je medewerkers zijn de krachtigste firewall, dus daarin moeten gemeenten bij uitstek investeren.

iBestuur ging in gesprek met drie spelers in gemeenteland over de rol van gemeenten in de digitale veiligheid van de samenleving. Carla Breuer is burgemeester van Teylingen en haar collega Nanning Mol van Laren is als ‘cyberburgemeester’ binnen zijn veiligheidsregio portefeuillehouder digitale veiligheid. Astrid van de Klift is de kersverse adjunct-gemeentesecretaris van Nijmegen en voorzitter van Federatie van Algemene Middelenmanagers bij de Overheid (FAMO). Van de Klift: “Ik zie bij bestuurders de laatste jaren een toenemend bewustzijn. Vroeger bestond nog wel eens het idee dat het om louter techniek draait, dus vooral iets voor ICT’ers. Maar incidenten hebben duidelijk genoeg gemaakt dat informatieveiligheid de ruggengraat van de organisatie is. Bij incidenten is de burgemeester tegenwoordig meteen in beeld en als de consequenties groot zijn, neemt hij of zij de leiding over het noodplan en treedt de burgemeester naar voren in de communicatie daarover.”

Wat voor rol speelt de gemeentesecretaris daarin?

Van de Klift: “De gemeentesecretaris zit het dichtst op het reilen en zeilen van de organisatie en heeft daarom de belangrijke taak om alle informatie over zaken die misgaan of dreigen mis te gaan zo snel mogelijk door te spelen naar de burgemeester en de wethouder die informatieveiligheid in zijn portefeuille heeft.”

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Risicomanagement en bewustwording; lege containers?
Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het vaak bij woorden. Waarom?
Is jouw gegevensverwerking rechtmatig?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, eist de AVG dat je eerst moet nagaan of de verwerking rechtmatig is. Is dit niet het geval? Dan mogen er geen persoonsgegevens worden verwerkt. Maar hoe weet je of jouw gegevensverwerking rechtmatig is?
Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.

Meer recente berichten

Standpunt Raad van de EU over data governance act
Verder lezen
Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging
Verder lezen
PKIoverheid certificaten vervangen: waarom en hoe?
Verder lezen
Podcastserie Privacy in de praktijk
Verder lezen
Hints en tips bij de implementatie van de ISO27701
Verder lezen
Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS
Verder lezen
Platform voor veilig delen medische data in de maak
Verder lezen
Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing
Verder lezen
Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG
Verder lezen
Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf
Verder lezen