Interactieve cyberoefening beschikbaar voor provincies

In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is een oefenpakket voor provincies gemaakt door het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT). Hiermee kunnen provincies zelfstandig een interactieve cyberoefening organiseren en uitvoeren. Het oefenpakket bestaat uit een scenario, waarin een crisis wordt gesimuleerd. Met deze werkvorm kunnen deelnemers een crisis ‘beleven’ en oefenen hoe ze daarop moeten reageren.

Scenario

Het scenario draait om een e-mail van een ‘ethische hacker’ die dreigt gevoelige gegevens van de provincie openbaar te maken. De provincie wordt geconfronteerd met een duivels dilemma: ingaan op de eisen van de hacker of het risico lopen dat vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen. Daarbij schuurt het tussen IT-technische expertise en bestuurlijke verantwoordelijkheid.

Primeur

De provincie Drenthe mocht als eerste met de interactieve cyberoefening aan de slag. Wim Brenkman, Provinciesecretaris: “Het was een intensieve oefening, er is door de deelnemers aan het crisisteam hard gewerkt. We hebben geleerd dat het goed is om de beeldvorming en besluitvorming goed te onderscheiden en we weten nu beter hoe belangrijk het is om in scenario’s te denken.” De geleerde lessen neemt de provincie mee ter verbetering van het cybersecurity beleid binnen de organisatie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Risicomanagement en bewustwording; lege containers?
Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het vaak bij woorden. Waarom?
Is jouw gegevensverwerking rechtmatig?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, eist de AVG dat je eerst moet nagaan of de verwerking rechtmatig is. Is dit niet het geval? Dan mogen er geen persoonsgegevens worden verwerkt. Maar hoe weet je of jouw gegevensverwerking rechtmatig is?
Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.

Meer recente berichten

Standpunt Raad van de EU over data governance act
Verder lezen
Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging
Verder lezen
PKIoverheid certificaten vervangen: waarom en hoe?
Verder lezen
Podcastserie Privacy in de praktijk
Verder lezen
Hints en tips bij de implementatie van de ISO27701
Verder lezen
Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS
Verder lezen
Platform voor veilig delen medische data in de maak
Verder lezen
Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing
Verder lezen
Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG
Verder lezen
Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf
Verder lezen