Rathenau geeft speerpunten voor nieuwe digitaliseringsstrategie

Digitalisering kan publieke waarden onder druk kan zetten, daar is de samenleving zich steeds meer van bewust. Ook beleidsmakers en politici erkennen de problemen en spannen zich in om de digitale uitdagingen te lijf te gaan.

Maar we zijn er nog lang niet, stelt het Rathenau Instituut in zijn rapport: De stand van digitaal Nederland. Het doet daarom een voorstel voor 3 speerpunten voor een nieuwe digitaliseringsstrategie.

Stappen gezet

Het Kabinet nam met de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, het Strategische Actieplan AI en de beleidsbrief AI, mensenrechten en publieke waarden al stappen om de digitale kansen te benutten en risico’s te adresseren. Er zijn inmiddels ook ethische codes voor AI-innovaties en datagebruik. En er is natuurlijk  een Tweede Kamercommissie die zich richt op digitalisering.

Volgende stappen

De nadruk ligt daarbij nog teveel op technische beheersing, vindt Rathenau. De overheid moet zich meer richten op de veranderingen van relaties en praktijken die digitale technologie teweegbrengt. Want: óók systemen die veilig, privacyvriendelijk en non- discriminerend zijn, kunnen leiden tot een verstoorde relatie tussen ambtenaar en burger, leerling en leraar en arts en patiënt.  We moeten dus in gesprek over hoe technologie de praktijk beïnvloedt, en wat daarbij wel en niet wenselijk is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Risicomanagement en bewustwording; lege containers?
Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het vaak bij woorden. Waarom?
Is jouw gegevensverwerking rechtmatig?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, eist de AVG dat je eerst moet nagaan of de verwerking rechtmatig is. Is dit niet het geval? Dan mogen er geen persoonsgegevens worden verwerkt. Maar hoe weet je of jouw gegevensverwerking rechtmatig is?
Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.

Meer recente berichten

Standpunt Raad van de EU over data governance act
Verder lezen
Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging
Verder lezen
PKIoverheid certificaten vervangen: waarom en hoe?
Verder lezen
Podcastserie Privacy in de praktijk
Verder lezen
Hints en tips bij de implementatie van de ISO27701
Verder lezen
Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS
Verder lezen
Platform voor veilig delen medische data in de maak
Verder lezen
Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing
Verder lezen
Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG
Verder lezen
Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf
Verder lezen