Skip to main content

Hackevent legt ernstige lekken in Haagse ict bloot

Ethische hackers hebben tijdens het evenement Hack The Hague twee grote kwetsbaarheden gevonden in de ict-omgeving van de gemeente Den Haag. Het gaat om een beveiligingslek in een systeem van een externe leverancier. Dat is gekoppeld aan de gemeente-ict en wordt door het hele land door organisaties gebruikt. Ook konden hackers via een ingewikkelde weg door de gemeente-ict iets op straat doen.

Dat zegt chief information security officer (ciso) Jeroen Schipper in een gesprek met Computable. Hij maakt daags na het evenement de balans op, maar kan niet specifiek ingaan op de gevonden kwetsbaarheden. Schipper: ‘Het evenement vindt plaats onder strenge voorwaarden omdat het snel publiceren van bepaalde kwetsbaarheden schade toe kan brengen aan andere organisaties die nog kwetsbaar zijn.’

Hij deelt wel mee dat de kwetsbaarheid in het systeem van de toeleverancier ‘nationale impact’ heeft en direct is gemeld bij de Informatiebeveiligingsdienst (IBD). Deze dienst vormt het computer emergency response team (cert) voor Nederlandse gemeenten en licht in samenspraak met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) kwetsbare gebruikers in.

Ook over de kwetsbaarheid in de gemeente-ict ‘die ingreep op de fysieke wereld’ – Schipper ontkomt niet aan een cryptische omschrijving – wil de ciso geen details prijsgeven. ‘Het komt erop neer dat de hackers op een heel ingewikkelde wijze ergens binnen konden komen en op straat iets konden doen.’

Tijdens Hack The Hague namen 206 ethische hackers de ict van de gemeente Den Haag onder vuur. Ze bekeken de ict van de gemeente zelf, de Azure-omgevingen en de systemen van toeleveranciers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen