Rotterdam neemt risico schending privacy niet serieus

De gemeente Rotterdam blijft werken met omstreden methoden voor het opsporen van mogelijke bijstandsfraude. De FNV en Platform Burgerrechten hebben de gemeente in april van dit jaar al gevraagd om hiermee te stoppen. Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden: In plaats van te stoppen stelt de gemeente slechts een waakhond in die erop moet toezien dat de privacy gewaarborgd is en er niet gediscrimineerd wordt.

Zowel de vakbond als het platform zien niets in een dergelijke waakhond. Van der Pligt: ‘Dat is niet genoeg om de privacy en de mogelijke risico’s van discriminatie op grond van etniciteit of bijvoorbeeld sociale klasse te sluiten. Op de technische aspecten zoals de juistheid van de gebruikte data zal de waakhond toezien, maar de hele discussie of de overheid überhaupt burgers met slimme algoritmen mag indelen in risicoprofielen komt niet aan bod.’ De Rekenkamer was eerder ook al zeer kritisch over de opsporingsmethoden van de gemeente Rotterdam.

Verbod

Rotterdam maakt nu gebruik van zogenaamde hoog risico algoritmen. De FNV en Platform Burgerrechten willen een algeheel verbod op de inzet van zulke algoritmen die voorspellingen doen over het gedrag of de betrouwbaarheid van burgers. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Risicomanagement en bewustwording; lege containers?
Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het vaak bij woorden. Waarom?
Is jouw gegevensverwerking rechtmatig?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, eist de AVG dat je eerst moet nagaan of de verwerking rechtmatig is. Is dit niet het geval? Dan mogen er geen persoonsgegevens worden verwerkt. Maar hoe weet je of jouw gegevensverwerking rechtmatig is?
Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.

Meer recente berichten

Standpunt Raad van de EU over data governance act
Verder lezen
Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging
Verder lezen
PKIoverheid certificaten vervangen: waarom en hoe?
Verder lezen
Podcastserie Privacy in de praktijk
Verder lezen
Hints en tips bij de implementatie van de ISO27701
Verder lezen
Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS
Verder lezen
Platform voor veilig delen medische data in de maak
Verder lezen
Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing
Verder lezen
Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG
Verder lezen
Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf
Verder lezen