AP aan Eerste Kamer: Blokkeer nieuwe datakoppelwet van minister Grapperhaus

De Autoriteit Persoonsgegevens is uitermate kritisch over een voorstel voor een nieuwe datakoppelwet van minister Grapperhaus, CDA, Justitie en Veiligheid, dat bij de Eerste Kamer ligt. Die wet zou de deur openzetten voor privacyschendingen die nog verder gaan dan wat er is gebeurd in de toeslagenaffaire of bij het omstreden fraudeopsporingssysteem SyRI.

De Eerste Kamer moet de wet dan ook blokkeren, raadt de Autoriteit Persoonsgegevens, AP, aan. Het gaat om de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden, WGS, die bedoeld is om ondermijnende criminaliteit beter aan te pakken. De wet geeft overheidsorganisaties en private partijen echter zeer ruime bevoegdheden om persoonsgegevens met elkaar te delen, signaleert de AP. Dit kan grote gevolgen hebben voor mensen die op het verkeerde lijstje terechtkomen, aldus de privacywaakhond.

De wet, ingediend door minister Grapperhaus, werd in december 2020 aangenomen door de Tweede Kamer. Daarbij stemde coalitiepartij D66 tegen, net als oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdD en DENK. De Eerste Kamer vroeg vervolgens om een advies van de AP. Een coalitie van criticasters, waaronder vakbond FNV, Platform Burgerrechten en de Landelijke Clientenraad, noemde de wet al eerder een blauwdruk voor meer toeslagenaffaires.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Draagvlak creëren, hoe doe je dat? – 10 tips
Informatiebeveiliging en privacybescherming brengen veranderingen met zich mee voor gemeenten. En om verandering door te voeren, is draagvlak nodig. Als CISO, Privacy Officer of FG is het (mede) jouw taak om draagvlak te creëren voor deze veranderingen. Maar verandering gaat ook vaak hand in hand met weerstand. Dus hoe ga je hier effectief mee om? In deze blog geven we je tien praktische handvatten die je helpen bij het creëren van draagvlak.
Techblog: DNS h(ij)acking
De DNS wordt vaak het telefoonboek van het internet genoemd. In deze blog leggen we uit wat de DNS doet en hoe (en waarom) hackers proberen de DNS te hacken.
Wat te doen bij een beveiligingsincident?
Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn. Welke stappen moeten er bijvoorbeeld genomen worden wanneer een incident plaatsvindt? En hoe kun je de gevolgen beheersen? Dit en meer leg je vast in een Incident Response Plan.

Meer recente berichten

Multi party disclosure, hoe zit het precies?
Verder lezen
Uden lekt persoonlijke info in zaak grote grazers Maashorst: zo slecht doorgekrast dat het toch te lezen is
Verder lezen
Data privacy is een cultuur, geen uitdaging
Verder lezen
Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?
Verder lezen
Hopen dat phishing verdwijnt is geen oplossing, een betere bescherming wel
Verder lezen
Europese privacytoezichthouders willen verbod op het online volgen van mensen
Verder lezen
Driekwart Nederlanders accepteert privacy voorwaarden van app of website zonder deze te lezen
Verder lezen
VWS werkt aan supertool voor analyse kwetsbaarheden
Verder lezen
Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime
Verder lezen
5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens
Verder lezen