Minder zichtbaar, maar naast coronapandemie is er een ransomware pandemie

Europa moet de komende maanden een flinke inhaalslag maken met zijn beveiliging tegen cybercriminaliteit. Banken, ziekenhuizen, nutsbedrijven en ook gewone bedrijven van een bepaalde omvang moeten zich straks in heel Europa verplicht beveiligen tegen cyberinbraken. Zo niet, dan riskeren ze een boete van 2 procent van hun jaaromzet. 

Brussel hoopt op die manier de hand over hand toenemende cybercriminaliteit de pas af te snijden. En dat is hoog nodig, zegt VVD Europarlementarier en cyberspecialist Bart Groothuis, want het loopt politie en veiligheidsdiensten compleet over de schoenen. In Nederland is de cybercriminaliteit in 2019 verdubbeld, het gebruik van gijzelsoftware is vorig jaar wereldwijd verdrievoudigd en voor dit jaar is een nieuwe piek in de maak.

Hackers draaien overuren om te speuren naar digitaal openstaande kelderraampjes, IT systemen over te nemen en een flink bedrag aan losgeld te vragen om hun geknoei weer ongedaan te maken. Het jongste slachtoffer: MediaMarkt, dat vlak voor de Sinterklaas en Kerstdagen de keus moet maken tussen een gebrekkige dienstverlening of een vermeend losgeld van 43 miljoen.

Europese wetgeving moet daartegen nu een dam opwerpen. Vitale bedrijven en instellingen zoals banken, ziekenhuizen, zorginstellingen, nutsbedrijven maar ook alle andere bedrijven met een jaaromzet van 10 miljoen en 50 werknemers zijn straks verplicht om hun IT systemen na te lopen op kwetsbaarheden, risicoanalyses uit te voeren, hun beveiliging te verbeteren en liefst dagelijks back ups te maken. Ook worden ze verplicht incidenten te melden. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Draagvlak creëren, hoe doe je dat? – 10 tips
Informatiebeveiliging en privacybescherming brengen veranderingen met zich mee voor gemeenten. En om verandering door te voeren, is draagvlak nodig. Als CISO, Privacy Officer of FG is het (mede) jouw taak om draagvlak te creëren voor deze veranderingen. Maar verandering gaat ook vaak hand in hand met weerstand. Dus hoe ga je hier effectief mee om? In deze blog geven we je tien praktische handvatten die je helpen bij het creëren van draagvlak.
Techblog: DNS h(ij)acking
De DNS wordt vaak het telefoonboek van het internet genoemd. In deze blog leggen we uit wat de DNS doet en hoe (en waarom) hackers proberen de DNS te hacken.
Wat te doen bij een beveiligingsincident?
Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn. Welke stappen moeten er bijvoorbeeld genomen worden wanneer een incident plaatsvindt? En hoe kun je de gevolgen beheersen? Dit en meer leg je vast in een Incident Response Plan.

Meer recente berichten

Multi party disclosure, hoe zit het precies?
Verder lezen
Uden lekt persoonlijke info in zaak grote grazers Maashorst: zo slecht doorgekrast dat het toch te lezen is
Verder lezen
Data privacy is een cultuur, geen uitdaging
Verder lezen
Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?
Verder lezen
Hopen dat phishing verdwijnt is geen oplossing, een betere bescherming wel
Verder lezen
Europese privacytoezichthouders willen verbod op het online volgen van mensen
Verder lezen
Driekwart Nederlanders accepteert privacy voorwaarden van app of website zonder deze te lezen
Verder lezen
VWS werkt aan supertool voor analyse kwetsbaarheden
Verder lezen
Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime
Verder lezen
5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens
Verder lezen