5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens

HR-professionals hebben weinig aandacht voor digitale veiligheid, terwijl zij behoorlijk wat gevoelige gegevens verwerken van medewerkers. Aan de verwerking van die gevoelige gegevens stelt de privacywet AVG strenge voorwaarden. Ernaar gevraagd, zeggen HR-professionals dat ze zich hier wel degelijk zorgen over maken. Maar in de dagelijkse praktijk neemt die urgentie juist af. Dat is onwenselijk, zeker nu we meer hybride gaan werken.

Slechts twaalf procent van de HR-professionals zegt dat dataveiligheid een prioriteit is, in 2022 daalt dat aandeel zelfs naar negen procent. Opvallend want het afgelopen jaar is er juist flink gedigitaliseerd, aangejaagd door thuiswerken en hybride werken.

Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals.

Meer zorgen over thuiswerken
Door het uitbreken van de coronacrisis wordt veel meer vanuit huis gewerkt. Dit heeft de digitalisering van HR-processen noodgedwongen in een stroomversnelling gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat verantwoordelijken voor HR in het Nederlandse bedrijfsleven zich behoorlijk wat zorgen maken over de psychische gevolgen van het thuiswerken (60%) en het verloop van economische omstandigheden (51%).

Bijna de helft maakt zich zorgen over privacy en dataveiligheid (47%). Opmerkelijk is de mismatch tussen die zorgen en de daadwerkelijke prioriteit die aan privacy en  dataveiligheid wordt toegekend. Op het prioriteitenlijstje van de HR-professionals staat dit onderwerp namelijk op de elfde plek en in 2022 zelfs op plek twaalf.

Niet alleen techniek, ook gedrag
Volgens Hans van der Spek van Berenschot lijkt dataveiligheid een onderwerp waar HR-professionals hun vingers niet aan willen branden. Hij vindt het een thema waar HR toch goed over na moet denken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen