5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens

HR-professionals hebben weinig aandacht voor digitale veiligheid, terwijl zij behoorlijk wat gevoelige gegevens verwerken van medewerkers. Aan de verwerking van die gevoelige gegevens stelt de privacywet AVG strenge voorwaarden. Ernaar gevraagd, zeggen HR-professionals dat ze zich hier wel degelijk zorgen over maken. Maar in de dagelijkse praktijk neemt die urgentie juist af. Dat is onwenselijk, zeker nu we meer hybride gaan werken.

Slechts twaalf procent van de HR-professionals zegt dat dataveiligheid een prioriteit is, in 2022 daalt dat aandeel zelfs naar negen procent. Opvallend want het afgelopen jaar is er juist flink gedigitaliseerd, aangejaagd door thuiswerken en hybride werken.

Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals.

Meer zorgen over thuiswerken
Door het uitbreken van de coronacrisis wordt veel meer vanuit huis gewerkt. Dit heeft de digitalisering van HR-processen noodgedwongen in een stroomversnelling gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat verantwoordelijken voor HR in het Nederlandse bedrijfsleven zich behoorlijk wat zorgen maken over de psychische gevolgen van het thuiswerken (60%) en het verloop van economische omstandigheden (51%).

Bijna de helft maakt zich zorgen over privacy en dataveiligheid (47%). Opmerkelijk is de mismatch tussen die zorgen en de daadwerkelijke prioriteit die aan privacy en  dataveiligheid wordt toegekend. Op het prioriteitenlijstje van de HR-professionals staat dit onderwerp namelijk op de elfde plek en in 2022 zelfs op plek twaalf.

Niet alleen techniek, ook gedrag
Volgens Hans van der Spek van Berenschot lijkt dataveiligheid een onderwerp waar HR-professionals hun vingers niet aan willen branden. Hij vindt het een thema waar HR toch goed over na moet denken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De impact van de nieuwe ISO27002 op de BIO
Met de komst van de nieuwe ISO27002 zal ook de BIO veranderen. Wat is de impact van deze verandering? Lees het in de blog.
Applicatiebeheer in relatie tot de BIO
De implementatie van de BIO is niet alleen specifiek de verantwoording van de CISO. Het is een samenspel van diverse specialisten uit verschillende vakgebieden, waaronder ook applicatiebeheer.
Zó hack je een stad!
Elke organisatie is te hacken. Met de e-guide ‘Zo hack je een stad’ van Den Haag kan iedere gemeente nu een eigen variant organiseren.

Meer recente berichten

Google Analytics binnenkort verboden?
Verder lezen
Besluitvormers weten niet hoe ze proactiever kunnen zijn op het gebied van cybersecurity
Verder lezen
Maak van cybercriminaliteit een echt misdrijf
Verder lezen
Deel patienten weigert e health wegens privacy zorgen
Verder lezen
HUB privacy en gegevensdeling beschikbaar
Verder lezen
Week van de Digitale Ethiek
Verder lezen
Cybersecurity: de trends van nu
Verder lezen
Privacy of veiligheid? Defensie wil tijdelijke aanpassingen sleepwet voor cyberaanvallen
Verder lezen
Digitale identiteit met al je persoonsgegevens? Als het aan Nederland en de EU ligt wel
Verder lezen
Cyberaanval tegen Defensie legt mailverkeer al vier weken plat
Verder lezen