Skip to main content

Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime

We hebben dagelijks te maken met digitalisering. We werken in een digitale omgeving, doen online-boodschappen en bezoeken de huisarts via een e-consult. Wij als individuen vertrouwen op digitalisatie om ons leven, nu en in de toekomst, makkelijker te maken. Om te kunnen vertrouwen op digitalisering moet je als individu maar zeker ook als organisatie een goede cybersecurity hebben. Wanneer je je goed beschermt tegen cybercriminaliteit en je online-weerbaarheid verbetert, groeit namelijk het vertrouwen in digitalisering, een ontwikkeling die in Nederland en wereldwijd de kans heeft ons leven razendsnel te veranderen.

Omdat digitalisering ons leven zo beinvloedt, is het belangrijk te realiseren welke risico s het met zich meebrengt wanneer de cybersecurity niet op orde is. Onlangs ondervroeg Cisco 1.500 hybride werkenden uit zes landen – waaronder Nederland – naar hun houding ten opzichte van cybersecurity binnen hun eigen organisatie en hoe zij met cybersecuritymaatregelen omgaan. Uit dit onderzoek kwam onder andere naar voren dat 45 procent zou willen dat hun organisatie meer aandacht zou besteden aan cybersecurity en twee derde vindt dat hun bedrijf cybersecurity niet serieus genoeg neemt. Ook heeft bijna veertig procent van de Nederlandse ondervraagden sinds het begin van de pandemie geen cybersecuritytraining moeten volgen, terwijl thuiswerken juist voor meer risico s zorgt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen
Antivirusbedrijf Avast gedagvaardigd wegens verkoop gebruikersdata van Nederlanders
Verder lezen
Wijkagent bespiedt stel met dure Volkswagen Tiguan: Waar doen ze het van?
Verder lezen
Gartner voorspelt de toekomst van de cybersecurity
Verder lezen
DORA: Europese wetgeving voor financiele instellingen stelt ook eisen aan ICT dienstverleners
Verder lezen