Deel patienten weigert e health wegens privacy zorgen

Zorgorganisaties maken geregeld mee dat patienten e healthdiensten weigeren omdat ze zich zorgen maken over hun privacy. Dat concludeert cyberbeveiliger Kaspersky op basis van eigen onderzoek.

Kaspersky ondervroeg 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 Europese zorgverleners en tien uit Nederland. Van de Europese respondenten heeft 67 procent meegemaakt dat patienten e-health weigeren. In bijna de helft van de gevallen gaat het om mensen die weigeren omdat ze zich zorgen maken over de beveiliging van hun gegevens. Andere redenen zijn onwil om op video te verschijnen, niet beschikken over de juiste apparatuur of een algeheel gebrek aan vertrouwen in e-health.

In Nederland heeft 30 procent van de zorginstellingen te maken gehad met weigerende patienten. Gezien het lage aantal Nederlandse deelnemers hoeft deze uitkomst geen goed beeld te geven. Toch is het wel een signaal voor de zorg, aangezien de zorg steeds meer investeert in (en gebruik maakt van) e-health.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?
Behaviour by Design?
Alleen technische beveiligingsmaatregelen nemen om incidenten te voorkomen is nooit genoeg. Uiteindelijk draait het om het gedrag van mensen. Maar hoe zorg je voor bewuste medewerkers? Ofwel, hoe maak je bewustwording tot een succes?
Gezichtsherkenning een inbreuk op de privacy?
Gezichtsherkenning is een methode om de identiteit van personen te ontdekken of te controleren aan de hand van hun gezicht. Privacyorganisaties maken zich zorgen over de opmars van slimme camera’s met gezichtsherkenning. Want hoe zit het met het waarborgen van de privacy?

Meer recente berichten

Nieuwe AVG boetes, dit verandert er
Verder lezen
NCSC mag in afwachting van wet in noodsituaties dreigingsinformatie delen
Verder lezen
Waar gaat uw security budget naartoe?
Verder lezen
Nog veel meer mogelijk met studiedata als privacy in orde is
Verder lezen
Superscience: privacy moeilijk? Een mythe!
Verder lezen
EU veroordeelt Russische cyberaanvallen op Oekraine
Verder lezen
Security draait om mensen
Verder lezen
GGD biedt schadevergoeding van 500 euro voor slachtoffers van datalek
Verder lezen
Een beetje minder privacy op WhatsApp om kinderen te beschermen? De emoties maken het debat lastig
Verder lezen
Brits NCSC waarschuwt bedrijven 33 miljoen keer voor malware en open poorten
Verder lezen