Maak van cybercriminaliteit een echt misdrijf

Het grote publiek is zich in de afgelopen jaren veel meer bewust geworden van het feit dat er op grote schaal cyberaanvallen plaatsvinden. Toch bestaat, zeker buiten de IT industrie, nog steeds de perceptie dat een cyberaanval eigenlijk gewoon iets is dat op het internet plaatsvindt. Het is moeilijk om de impact van cybercriminaliteit op de slachtoffers te relateren en met elkaar te vergelijken, of het nu gaat om iemand die slachtoffer is geworden van een online zwendel of een bedrijf dat is gedwongen om losgeld te betalen om zijn systemen te herstellen. Mede hierdoor lijkt het er niet altijd op dat cybercriminaliteit wordt gezien of behandeld als een echt misdrijf.

Hoewel inmiddels algemeen erkend wordt dat cybercriminaliteit een echte misdaad is, vinden sommigen het vaak nog moeilijk om daar echt een beeld bij te krijgen. Het voelt bijvoorbeeld een beetje vergezocht om totaal verontwaardigd te zijn wanneer een hacker een multinational aanvalt. Dit komt waarschijnlijk onder andere door de stereotypen die de ronde gaan waarin cybercriminelen worden afgeschilderd als ontevreden whizzkids die niets beters te doen hebben. Bedenk dan dat de meeste cyberaanvallen het werk zijn van grote, georganiseerde en rijke misdaadsyndicaten. Het zijn zeer geavanceerde operaties met als doel geld te stelen van het bedrijf dat jouw salaris betaalt en de overheid die jouw belastingen verwerkt. Klinkt dat als een misdaad?

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?
Behaviour by Design?
Alleen technische beveiligingsmaatregelen nemen om incidenten te voorkomen is nooit genoeg. Uiteindelijk draait het om het gedrag van mensen. Maar hoe zorg je voor bewuste medewerkers? Ofwel, hoe maak je bewustwording tot een succes?
Gezichtsherkenning een inbreuk op de privacy?
Gezichtsherkenning is een methode om de identiteit van personen te ontdekken of te controleren aan de hand van hun gezicht. Privacyorganisaties maken zich zorgen over de opmars van slimme camera’s met gezichtsherkenning. Want hoe zit het met het waarborgen van de privacy?

Meer recente berichten

Nieuwe AVG boetes, dit verandert er
Verder lezen
NCSC mag in afwachting van wet in noodsituaties dreigingsinformatie delen
Verder lezen
Waar gaat uw security budget naartoe?
Verder lezen
Nog veel meer mogelijk met studiedata als privacy in orde is
Verder lezen
Superscience: privacy moeilijk? Een mythe!
Verder lezen
EU veroordeelt Russische cyberaanvallen op Oekraine
Verder lezen
Security draait om mensen
Verder lezen
GGD biedt schadevergoeding van 500 euro voor slachtoffers van datalek
Verder lezen
Een beetje minder privacy op WhatsApp om kinderen te beschermen? De emoties maken het debat lastig
Verder lezen
Brits NCSC waarschuwt bedrijven 33 miljoen keer voor malware en open poorten
Verder lezen