Skip to main content

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging

Het cybersecuritylandschap geraakt steeds meer gedecentraliseerd door telewerk, third party providers en machines. Gartner adviseert om beveiliging rond identiteitsbeheer te baseren.

Gartner organiseerde vorige week een beveiligingsconferentie in Sydney. Analisten van Gartner spraken over hoe bedrijven in een complex en gefragmenteerd IT landschap de touwtjes toch in handen kunnen blijven houden. Het wondermiddel: IAM, languit identity access management of identiteitsbeheer.

Een CISO krijgt vandaag drie vragen van het bestuur: zijn we veilig, zijn we compliant en wat doen we met AI? IAM staat in het middelpunt van die drie vragen. Het staat centraal in de beveiliging van de nieuwe wereld, zegt Gartner analist Felix Gaehtgens.

Rise of the machines

Voor wie niet vertrouwd is met IAM, zal het klinken als een zoveelste afkorting die cybersecurity experten hebben bedacht. IAM is een koepelterm voor beleidsregels en technologieen die ervoor moeten zorgen dat digitale identiteiten enkel toegang krijgen tot platformen en bestanden die ze nodig hebben om hun toegewezen rol te vervullen. Onder de noemer digitale identiteiten vallen natuurlijk menselijke werknemers, maar ook autonome machines.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen