Skip to main content

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging

Het cybersecuritylandschap geraakt steeds meer gedecentraliseerd door telewerk, third party providers en machines. Gartner adviseert om beveiliging rond identiteitsbeheer te baseren.

Gartner organiseerde vorige week een beveiligingsconferentie in Sydney. Analisten van Gartner spraken over hoe bedrijven in een complex en gefragmenteerd IT landschap de touwtjes toch in handen kunnen blijven houden. Het wondermiddel: IAM, languit identity access management of identiteitsbeheer.

Een CISO krijgt vandaag drie vragen van het bestuur: zijn we veilig, zijn we compliant en wat doen we met AI? IAM staat in het middelpunt van die drie vragen. Het staat centraal in de beveiliging van de nieuwe wereld, zegt Gartner analist Felix Gaehtgens.

Rise of the machines

Voor wie niet vertrouwd is met IAM, zal het klinken als een zoveelste afkorting die cybersecurity experten hebben bedacht. IAM is een koepelterm voor beleidsregels en technologieen die ervoor moeten zorgen dat digitale identiteiten enkel toegang krijgen tot platformen en bestanden die ze nodig hebben om hun toegewezen rol te vervullen. Onder de noemer digitale identiteiten vallen natuurlijk menselijke werknemers, maar ook autonome machines.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.
Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.

Meer recente berichten

Kabinet positief over Europees plan voor cybersecurity ziekenhuizen
Verder lezen
Raad van State: politie bewaart data burgers te lang
Verder lezen
Eindhoven niet meer onder verscherpt toezicht om schenden privacyregels
Verder lezen
Orange bevestigt cyberaanval
Verder lezen
Voorpublicatie: Technologie en recht, hoe bewaar je het evenwicht?
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens moet duidelijker uitleggen wat wel en niet mag
Verder lezen
Signal dreigt met vertrek uit Zweden als nieuwe wet backdoor verplicht
Verder lezen
China ontkent betrokkenheid bij hacking Staatsveiligheid
Verder lezen
Meta ontslaat werknemers na lekken van vertrouwelijke informatie
Verder lezen
Amsterdam staakt gebruik van Microsoft Copilot
Verder lezen