Skip to main content

Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem

In Oost Nederland melden zich dagelijks zo n 23 slachtoffers van digitale criminaliteit bij de politie. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg, want naar schatting doet maar twee op de tien slachtoffers aangifte. Tijd voor actie, vinden de politie en het bedrijfsleven.

In een kantoorpand concentreren drie mannen zich op hun laptop. Zojuist wisten ze in te breken op de server van een bedrijf. De hack is geslaagd, wat tot vreugde leidt. Maar die vreugde is bij dat bedrijf ver te zoeken. Ze mogen voor geluk spreken dat ze zojuist gehackt zijn door ethische hackers, die dat in opdracht doen om de beveiliging te testen. Want als dit kwaadwillende waren geweest, lagen nu datasets met persoonsgegevens in verkeerde handen.

Giga schade

Het is een scenario dat zich zojuist daadwerkelijk afspeelde. Als onderdeel van de campagne Echt niet vandaag! liet dit bedrijf haar website hacken. De conclusie is dus een pijnlijke, maar niet verrassend, stelt Sander Bussink van RedTeam Cybersecurity. De digitale beveiliging bij bedrijven is echt een heel groot probleem. Eigenlijk overal waar we komen, merken we dat er veel te verbeteren valt. Met regelmaat weten we tot diep in het netwerk te komen.

De gevolgen voor slachtoffers zijn groot. Denk aan de hack bij de gemeente Hof van Twente, waar de schade opliep tot 4,2 miljoen euro. Dat voorbeeld zit standaard in onze presentaties, vervolgt Bussink. Los van de financiele schade kan de diefstal van gegevens ook voor veel ellende zorgen. Denk aan persoonsgegevens die verhandeld worden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen