Skip to main content

Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP

De Autoriteit Persoonsgegevens, AP, rondt een periode af van intensiever toezicht op Booking.com. De AP monitorde in 2023 een jaar lang of Booking.com zich goed hield aan de regels rond het melden van datalekken, omdat de AP aanwijzingen had dat Booking.com eerder datalekken niet altijd op tijd meldde. De AP concludeert nu dat Booking.com zich in 2023 goed hield aan de regels rond het melden van datalekken.

De AP legde Booking.com in 2021 een boete van 475.000 euro op vanwege het te laat melden van een datalek. Bij dit lek maakten criminelen persoonsgegevens van 4.000 klanten buit, waaronder creditcardgegevens van 300 slachtoffers. Ook in de periode daarna meldde het bedrijf mogelijk enkele datalekken niet op tijd bij de AP.

Door het instellen van intensiever toezicht wilde de AP zekerstellen dat Booking.com datalekken op tijd meldt, zowel bij de AP als bij de slachtoffers. Booking.com moest gedurende 2023 rapporteren over de maatregelen die het bedrijf nam om datalekken op tijd te melden aan de AP. Ook moest Booking.com rapporteren over maatregelen om toekomstige incidenten te voorkomen. Daarnaast heeft de AP gecontroleerd of Booking.com bepaalde incidenten onterecht helemaal niet heeft gemeld. In de periode van geintensiveerd toezicht bleek het bedrijf alle incidenten die het moest melden, ook daadwerkelijk te melden. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen