Skip to main content

Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020

Bijna 10 miljoen apparaten zijn in 2023 getroffen door datastelende malware, ook wel infostealer malware. Dit blijkt uit inzichten van het Kaspersky Digital Footprint Intelligence team dat onderzoek deed naar infostealer malware logbestanden die werden verhandeld op illegale markten.

Met cybercriminelen die gemiddeld 50,9 inloggegevens per geinfecteerd apparaat stelen, neemt de dreiging voor zowel consumenten als bedrijven toe. Het .com domein voert de lijst aan met meest gecompromitteerde accounts, gevolgd door domeinzones geassocieerd met Brazilie, .br, India, .in, Colombia, .co, en Vietnam, .vn. Het Nederlandse .nl domein kon rekenen op 940.000 gecompromitteerde accounts in 2023.

In het licht van deze groeiende bedreiging lanceert Kaspersky een speciale landingspagina om mensen bewust te maken van dit probleem en biedt het bedrijf strategieen aan om de bijbehorende risico s te beperken.

Ongeveer 10.000.000 persoonlijke en zakelijke apparaten werden in 2023 gecompromitteerd met malware om data te stelen. Dit is een toename van 643 procent in de afgelopen drie jaar, zo blijkt uit gegevens van Kaspersky Digital Footprint Intelligence. De gegevens over geinfecteerde apparaten komen voort uit de dynamiek van logbestanden van infostealer malware die actief worden verhandeld op de illegale markten en door Kaspersky worden gemonitord om bedrijven te helpen de veiligheid van hun klanten en werknemers te waarborgen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen