Google Analytics binnenkort verboden?

Het gebruik van Google Analytics is binnenkort mogelijk niet meer toegestaan in Nederland. Daarvoor waarschuwt de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op haar website. Aanleiding voor de waarschuwing is een onderzoek van de Oostenrijkse privacytoezichthouder, waarin geconcludeerd werd dat Google Analytics niet voldoet aan de privacywetgeving AVG. 

De privacywaakhond van Oostenrijk deed onderzoek naar het gebruik van Google Analytics naar aanleiding van een klacht van privacyorganisatie noyb, die werd opgericht door activist Max Schrems, schrijft security.nl. De groep klaagde dat Europese websites via de analytics-dienst persoonsgegevens naar de Verenigde Staten versturen. Het gaat om IP-adressen en unieke ID’s.

Hoewel het vroeger geen probleem was om dergelijke gegevens naar de VS te versturen, is het sinds juli 2020 officieel verboden. Toen ging er namelijk een streep door Privacy Shield, de regeling waarmee de Europese Commissie toestemming geeft voor het doorgeven van persoonsgegevens naar de VS. Het Europees Hof van Justitie besloot – ook al na klachten van Schrems – de regeling nietig te verklaren omdat de persoonsgegevens in de VS minder goed beschermd zijn dan in de Europese Unie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?
Behaviour by Design?
Alleen technische beveiligingsmaatregelen nemen om incidenten te voorkomen is nooit genoeg. Uiteindelijk draait het om het gedrag van mensen. Maar hoe zorg je voor bewuste medewerkers? Ofwel, hoe maak je bewustwording tot een succes?
Gezichtsherkenning een inbreuk op de privacy?
Gezichtsherkenning is een methode om de identiteit van personen te ontdekken of te controleren aan de hand van hun gezicht. Privacyorganisaties maken zich zorgen over de opmars van slimme camera’s met gezichtsherkenning. Want hoe zit het met het waarborgen van de privacy?

Meer recente berichten

Diverse algoritmes Rijk voldoen niet aan basisvereisten
Verder lezen
Nieuwe AVG boetes, dit verandert er
Verder lezen
NCSC mag in afwachting van wet in noodsituaties dreigingsinformatie delen
Verder lezen
Waar gaat uw security budget naartoe?
Verder lezen
Nog veel meer mogelijk met studiedata als privacy in orde is
Verder lezen
Superscience: privacy moeilijk? Een mythe!
Verder lezen
EU veroordeelt Russische cyberaanvallen op Oekraine
Verder lezen
Security draait om mensen
Verder lezen
GGD biedt schadevergoeding van 500 euro voor slachtoffers van datalek
Verder lezen
Een beetje minder privacy op WhatsApp om kinderen te beschermen? De emoties maken het debat lastig
Verder lezen