Privacy of veiligheid? Defensie wil tijdelijke aanpassingen sleepwet voor cyberaanvallen

De vrees voor cyberaanvallen van grote landen als China en Rusland zorgt ervoor dat ministers van Defensie de sleepwet willen aanpassen. Het zou gaan om tijdelijke aanpassingen van deze wet, die officieel de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) heet.

Onder meer demissionair minister van Defensie Henk Kamp en collega Kajsa Ollongren zijn hier al een tijdje mee bezig. Kamp verlaat straks zijn positie als minister van Defensie en Ollongren neemt dat stokje over. In NRC vertelt Kamp over de plannen om de sleepwet aan te passen.

Henk Kamp wil tijdelijke aanpassingen sleepwet

Volgens Kamp zijn cyberaanvallen en de verspreiding van desinformatie een van de drie grootste nieuwe dreigingen. De andere twee zijn autonome wapens, oftewel wapenrobots zoals drones, en de strijd der ruimtesatellieten met China en Rusland.

Kamp legt in NRC uit dat landen als China en Rusland alles kunnen doen wat ze willen, maar dat er in Nederland ethische principes en regels gelden. En dat is volgens Kamp een belemmering. Zeker tegen staten met agressieve cyberplannen. Hoe dat volgens Kamp moet? Met een snelle manier van besluitvorming wordt voorkomen dat de nationale veiligheid in het gedrang komt. Dus moeten er tijdelijke aanpassingen van de sleepwet komen. Wat dat precies inhoudt, vertelt Kamp niet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?
Behaviour by Design?
Alleen technische beveiligingsmaatregelen nemen om incidenten te voorkomen is nooit genoeg. Uiteindelijk draait het om het gedrag van mensen. Maar hoe zorg je voor bewuste medewerkers? Ofwel, hoe maak je bewustwording tot een succes?
Gezichtsherkenning een inbreuk op de privacy?
Gezichtsherkenning is een methode om de identiteit van personen te ontdekken of te controleren aan de hand van hun gezicht. Privacyorganisaties maken zich zorgen over de opmars van slimme camera’s met gezichtsherkenning. Want hoe zit het met het waarborgen van de privacy?

Meer recente berichten

Nieuwe AVG boetes, dit verandert er
Verder lezen
NCSC mag in afwachting van wet in noodsituaties dreigingsinformatie delen
Verder lezen
Waar gaat uw security budget naartoe?
Verder lezen
Nog veel meer mogelijk met studiedata als privacy in orde is
Verder lezen
Superscience: privacy moeilijk? Een mythe!
Verder lezen
EU veroordeelt Russische cyberaanvallen op Oekraine
Verder lezen
Security draait om mensen
Verder lezen
GGD biedt schadevergoeding van 500 euro voor slachtoffers van datalek
Verder lezen
Een beetje minder privacy op WhatsApp om kinderen te beschermen? De emoties maken het debat lastig
Verder lezen
Brits NCSC waarschuwt bedrijven 33 miljoen keer voor malware en open poorten
Verder lezen