Cybersecurity speerpunt van nieuw kabinet

Het blijvend verbeteren van cybersecurity wordt een van de vier speerpunten in de digitalisering strategie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Ook een veilige, hoogwaardige en betrouwbare digitale infrastructuur krijgt voorrang. De twee andere prioriteiten zijn investeringen in digitale innovatie en vaardigheden, alsmede goed werkende digitale markten en diensten.

Dat schrijft minister Micky Adriaansens (EZK) in een brief aan de Tweede Kamer. Het Jaarplan 2022 van het Agentschap Telecom sluit daar op aan. Deze dienst die onder EZK valt, gaat het toezicht op cyberweerbaarheid te intensiveren. Dat is hard nodig want de digitale infrastructuur staat onder toenemende dreiging. Winkelketens, zorginstellingen en industrie zijn steeds vaker doelwit van cyberaanvallen. En zelfs vitale diensten als onze energievoorziening en telecommunicatie hebben te maken met digitale dreiging. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot maatschappelijke ontwrichting.

Om uitval en manipulatie van netwerken te voorkomen, moeten (telecom)operators alles in het werk stellen hun netwerken veilig en betrouwbaar te houden. Het Agentschap Telecom start in oktober met gerichte inspecties op dit vlak.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Aanvaller raadt wachtwoord Belgische politie en lekt gestolen data online
Verder lezen
De ethiek van slimme steden
Verder lezen
Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen