Bijna alle camera s van gemeenten hebben Chinese onderdelen

Gemeenten gebruiken soms duizenden camera s en dat aantal blijft groeien. De prijs van camera apparatuur daalt, terwijl de technische mogelijkheden toenemen. Door onder meer snel veranderende wetgeving en ontwikkelingen worden door overheden nog wel eens fouten gemaakt, zo vertelt Sander Flight, die als onderzoeker en adviseur gespecialiseerd is in cameratoezicht.  Niet alleen Chinese, ook Europese camera s kunnen risicovol zijn.

Flight ziet al een aantal jaren het aantal camera s bij gemeenten toenemen. Er is een trend gaande wat het aantal camera s per gemeente betreft. Er is simpelweg meer behoefte aan data. Gemeenten kiezen ervoor om informatie van de straat niet langer door mensen te laten verzamelen, maar door te turven en te meten aan de hand van cameratechnologie. Een logische ontwikkeling, stelt Flight Camera s worden steeds goedkoper, maar ook beter. De mogelijkheden nemen toe. Het is eenvoudig om beelden te analyseren. Vroeger was het analyseren van beelden rocketscience. Nu kan iedereen het vanachter zijn bureau, of zelfs met zijn mobiele telefoon.

Gemeenten hebben inmiddels talloze camera s in werking. Een precies getal is daar niet aan te hangen. Flight schat dat een grote gemeente zoals Den Haag duizenden camera s op straat heeft. De landelijke database CamerinBeeld, een database van de politie met beveiligingscamera s, geeft een indicatie. In een grote stad als Den Haag hangen volgens deze database 5000 camera s, waarvan 8 procent van de overheid is en de rest van particulieren en bedrijven. In werkelijkheid worden echter lang niet alle camera s hier geregistreerd. Ik denk zelfs misschien maar een op honderd.

Wetgeving cameragebruik

Er zijn verschillende wetten waarmee gemeenten te maken hebben en waar ze hun cameragebruik op kunnen baseren. De belangrijkste zijn de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Gemeentewet. De Gemeentewet geeft de burgemeester bevoegdheden om de openbare orde te handhaven met camera s. Voor die beelden geldt de Wet politiegegevens. Voor de meeste andere camera s van gemeenten geldt meestal de AVG, legt Flight uit.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen