Bijna alle camera s van gemeenten hebben Chinese onderdelen

Gemeenten gebruiken soms duizenden camera s en dat aantal blijft groeien. De prijs van camera apparatuur daalt, terwijl de technische mogelijkheden toenemen. Door onder meer snel veranderende wetgeving en ontwikkelingen worden door overheden nog wel eens fouten gemaakt, zo vertelt Sander Flight, die als onderzoeker en adviseur gespecialiseerd is in cameratoezicht.  Niet alleen Chinese, ook Europese camera s kunnen risicovol zijn.

Flight ziet al een aantal jaren het aantal camera s bij gemeenten toenemen. Er is een trend gaande wat het aantal camera s per gemeente betreft. Er is simpelweg meer behoefte aan data. Gemeenten kiezen ervoor om informatie van de straat niet langer door mensen te laten verzamelen, maar door te turven en te meten aan de hand van cameratechnologie. Een logische ontwikkeling, stelt Flight Camera s worden steeds goedkoper, maar ook beter. De mogelijkheden nemen toe. Het is eenvoudig om beelden te analyseren. Vroeger was het analyseren van beelden rocketscience. Nu kan iedereen het vanachter zijn bureau, of zelfs met zijn mobiele telefoon.

Gemeenten hebben inmiddels talloze camera s in werking. Een precies getal is daar niet aan te hangen. Flight schat dat een grote gemeente zoals Den Haag duizenden camera s op straat heeft. De landelijke database CamerinBeeld, een database van de politie met beveiligingscamera s, geeft een indicatie. In een grote stad als Den Haag hangen volgens deze database 5000 camera s, waarvan 8 procent van de overheid is en de rest van particulieren en bedrijven. In werkelijkheid worden echter lang niet alle camera s hier geregistreerd. Ik denk zelfs misschien maar een op honderd.

Wetgeving cameragebruik

Er zijn verschillende wetten waarmee gemeenten te maken hebben en waar ze hun cameragebruik op kunnen baseren. De belangrijkste zijn de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Gemeentewet. De Gemeentewet geeft de burgemeester bevoegdheden om de openbare orde te handhaven met camera s. Voor die beelden geldt de Wet politiegegevens. Voor de meeste andere camera s van gemeenten geldt meestal de AVG, legt Flight uit.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen