Ziekenhuizen moeten hun cyberweerbaarheid versterken. Maar hoe?

Een ziekenhuis kan niet zonder data. Medische beelden, patienteninformatie, informatie over de voortgang en effectiviteit van behandelingen, onderzoeksgegevens etc. Die data moeten verzameld, opgeslagen, verwerkt, geanalyseerd en gearchiveerd worden. Natuurlijk allemaal veilig, toegankelijk en met de juiste waarborgen voor de privacy. Zonder toegang tot die medische data komt de patientenzorg in gevaar en kunnen zelfs levensbedreigende situaties ontstaan. Ransomware is in dit verband een ernstige en groeiende dreiging.

Binnen ziekenhuizen klinkt dan ook steeds luider de roep om de cyberweerbaarheid te vergroten, concluderen Paul Stoopendaal, Team Healthcare bij E-Storage, en Johan Bakker, Senior Consultant bij NorthC Datacenters.

Meer taken en verantwoordelijkheden voor IT-teams

Voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen biedt de snelle digitalisering van de zorg enerzijds mogelijkheden om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de stijgende zorgkosten onder controle te houden. Anderzijds betekent het dat het aantal taken en verantwoordelijkheden van de IT-teams binnen zorgorganisaties aanzienlijk toenemen.

Om de eigen IT-teams te ondersteunen en ontlasten, zien wij dat ziekenhuizen steeds vaker kiezen voor een extern datacenter als basis voor hun IT-omgeving, zegt Bakker van NorthC. Daarbij besteden ze een deel van de IT-taken uit aan een deskundige partner die gespecialiseerd is in het fundament van iedere grote IT-omgeving: de datacenterfaciliteiten. Denk daarbij aan fysieke ruimte, reguliere en noodstroomvoorzieningen, redundante datacommunicatie, koeling, fysieke beveiliging, etc. Door deze basisfaciliteiten onder te brengen bij een gespecialiseerde, externe datacenterpartner, wordt de eigen IT-organisatie ontlast en kunnen zij zich meer focussen op innovatie.

Toename in ransomware-aanvallen bij zorginstellingen

Het zekerstellen van de beschikbaarheid van zorgdata en -toepassingen kent echter nog een andere en sterk groeiende uitdaging: de cyberweerbaarheid. De zorg is de afgelopen jaren een belangrijk doelwit geworden van cybercriminelen, met potentieel desastreuze gevolgen. Volgens een recent rapport van Cisco is de gezondheidszorg inmiddels zelfs het populairste doelwit voor cyberaanvallen, waarbij ransomware (gijzelsoftware) de grootste dreiging is. Ook Z-CERT, de cybersecurity waakhond voor de zorg, constateerde in oktober van 2021 dat zorginstellingen steeds vaker worden getroffen door ransomware. In 2021 werden in Europa 25 aanvallen met ransomware bij zorginstellingen en -bedrijven gemeld, waarbij 66 zorglocaties getroffen werden. In Nederland ging het om vier zorgorganisaties. Ter vergelijking: in 2019 werden binnen de Europese zorgsector nog geen tien ransomware aanvallen gemeld en bleef Nederland volledig buiten schot.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen