Skip to main content

Opnieuw groot datalek bij SAVE en Veilig Thuis, duizenden interne pagina s op internet

Jeugdzorgbedrijf Samen Veilig Midden Nederland heeft opnieuw te maken met een groot datalek. De systeembeheerder van het bedrijf heeft het complete intranet op het openbare internet gezet. Gegevens van de afgelopen tien jaar waren daardoor door iedereen in te zien. Het gaat om 06 nummers en mailadressen van medewerkers, maar ook wachtwoorden voor instructiefilms en gemeenschappelijke websites. Voor zover bekend zijn er geen clientgegevens openbaar geworden.

Het intranet is een afgeschermde website die alleen voor medewerkers van een bedrijf of organisatie beschikbaar is. Er kunnen bijvoorbeeld dienstmededelingen op staan en nuttige informatie voor het uitoefenen van het werk van het bedrijf. Het intranet van Samen Veilig, dat handelt onder de naam SAVE en Veilig Thuis Utrecht, betreft enkele duizenden pagina s en bestrijkt meerdere jaren.

Openbare kopie

Een bestand met alle pagina s van dat intranet werd door een anonieme bron ter beschikking gesteld aan RTV Utrecht. De meest recente posts zijn van vorig jaar. Volgens de bron is het lek ontstaan doordat een ICT-medewerker wilde testen met een nieuwe versie van het intranet. Daarvoor had hij een kopie gemaakt en op zijn eigen webpagina geplaatst. Die kopie heeft hij naar verluidt onvoldoende afgeschermd. Daarnaast is hij vergeten de kopie na de test weer te verwijderen. Samen Veilig erkent dat er sprake is geweest van een datalek met betrekking tot het intranet. Het bedrijf wil niet ingaan op vragen over hoe het is ontstaan.https://www.youtube.com/embed/Pf_RJ8wgn-E?modestbranding=1&autohide=1&showinfo=0&allowfullscreen=trueIn berichten van het intranet die nu openbaar zijn geworden, zijn diverse vertrouwelijke gegevens te achterhalen. Zo staan er mailadressen en 06-nummers van diverse medewerkers in. Maar er wordt ook verwezen naar personen buiten de eigen organisatie en ook daarvan zijn er persoonlijke contactgegevens te vinden. Een van die personen is Femke van Trier, zij is niet verbonden aan Samen Veilig. Dat haar persoonlijke gegevens op straat zijn komen te liggen noemt ze in een spontane reactie krankzinnig. Meer genuanceerd zegt ze: Het is niet netjes dat ze me dat niet laten weten, zeker als het van SAVE afkomstig is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen