Opnieuw groot datalek bij SAVE en Veilig Thuis, duizenden interne pagina s op internet

Jeugdzorgbedrijf Samen Veilig Midden Nederland heeft opnieuw te maken met een groot datalek. De systeembeheerder van het bedrijf heeft het complete intranet op het openbare internet gezet. Gegevens van de afgelopen tien jaar waren daardoor door iedereen in te zien. Het gaat om 06 nummers en mailadressen van medewerkers, maar ook wachtwoorden voor instructiefilms en gemeenschappelijke websites. Voor zover bekend zijn er geen clientgegevens openbaar geworden.

Het intranet is een afgeschermde website die alleen voor medewerkers van een bedrijf of organisatie beschikbaar is. Er kunnen bijvoorbeeld dienstmededelingen op staan en nuttige informatie voor het uitoefenen van het werk van het bedrijf. Het intranet van Samen Veilig, dat handelt onder de naam SAVE en Veilig Thuis Utrecht, betreft enkele duizenden pagina s en bestrijkt meerdere jaren.

Openbare kopie

Een bestand met alle pagina s van dat intranet werd door een anonieme bron ter beschikking gesteld aan RTV Utrecht. De meest recente posts zijn van vorig jaar. Volgens de bron is het lek ontstaan doordat een ICT-medewerker wilde testen met een nieuwe versie van het intranet. Daarvoor had hij een kopie gemaakt en op zijn eigen webpagina geplaatst. Die kopie heeft hij naar verluidt onvoldoende afgeschermd. Daarnaast is hij vergeten de kopie na de test weer te verwijderen. Samen Veilig erkent dat er sprake is geweest van een datalek met betrekking tot het intranet. Het bedrijf wil niet ingaan op vragen over hoe het is ontstaan.https://www.youtube.com/embed/Pf_RJ8wgn-E?modestbranding=1&autohide=1&showinfo=0&allowfullscreen=trueIn berichten van het intranet die nu openbaar zijn geworden, zijn diverse vertrouwelijke gegevens te achterhalen. Zo staan er mailadressen en 06-nummers van diverse medewerkers in. Maar er wordt ook verwezen naar personen buiten de eigen organisatie en ook daarvan zijn er persoonlijke contactgegevens te vinden. Een van die personen is Femke van Trier, zij is niet verbonden aan Samen Veilig. Dat haar persoonlijke gegevens op straat zijn komen te liggen noemt ze in een spontane reactie krankzinnig. Meer genuanceerd zegt ze: Het is niet netjes dat ze me dat niet laten weten, zeker als het van SAVE afkomstig is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen