Nieuwe ISO 27001 moet einde maken aan vinkjes zetten

Er is een nieuwe versie van informatiebeveiligingsnorm ISO 27001 in de maak. In die versie, die in mei of juni verschijnt, staan maatregelen om risico s te beperken centraal. Nu wordt ISO 27001 vooral als checklist gebruikt. Inmiddels is een eerste bijlage (ISO 27002) aangepast. Dat meldt NEN, de Nederlandse tak van het internationale normen en standaarden instituut ISO.

De herziene norm – volledig naam: NEN-ISO/IEC 27002 Informatietechnologie – Beveiligingstechnieken – Praktijkrichtlijn met beheersmaatregelen op het gebied van informatiebeveiliging – is ontwikkeld voor organisaties van elk type en elke omvang. Het moet zaken als afpersing, diefstal van gegevens en uitval van ict-diensten voorkomen.

De maatregelen uit ISO 27002 horen gelijk te zijn aan bijlage A van ISO 27001, schrijft NEN. 

De informatiebeveiligingsnorm biedt suggesties, best practices en handvatten voor de implementatie en het onderhoud van Information Security Management Systems (ISMS). NEN licht toe dat normen om de vijf jaar worden beoordeeld met de bedoeling ze actueel en wereldwijd relevant te houden. Bij die beoordeling bleek dat de norm in kwestie te veel als checklist werd gebruikt en daarom waren er aanpassingen nodig. Opvallend detail: het gaat om een aanpassing zonder inhoudelijk wijzigingen. ISO schudt dus vooral de vorm op.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen