Overheden zelf verantwoordelijk voor waarborg mensenrechten bij inzet AI

Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de toetsing van de inzet van AI. In elke fase van de levenscyclus (ontwerpen, bouwen, testen, gebruiken en monitoren) van AI systemen moet aandacht zijn voor de mensenrechten, schrijft minister van BZK Bruins Slot in antwoord op Kamervragen over Rotterdams algoritmegebruik.

Welke overheden gebruiken algoritmes en met welk doel, wilde Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) weten naar aanleiding van de algoritmes die Rotterdam gebruikt bij het opsporen van bijstandsfraude. Ze vroeg of de minister van Binnenlandse Zaken bereid is hiernaar onderzoek te doen. Gemeenten moeten zelf zorgen dat ze volgens de regels handelen, antwoordt Bruins Slot, en ze moeten zelf waar nodig onderzoek doen.

Overheden zijn bij de inzet van kunstmatige intelligentie gebonden aan mensenrechten en wetgeving. Gemeenten zijn daarbij zelf verantwoordelijk voor de toetsing. Nieuwe Europese wetgeving (AI verordening) voor de toepassing van kunstmatige intelligentie moet ervoor zorgen dat de ontwikkelde systemen rekening houden met mensenrechten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen