Duitse overheid waarschuwt voor Kaspersky

Duitsland doet het gebruik van antivirussoftware van Kaspersky in de ban. Het Federaal Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) raadt met klem aan deze oplossingen te vervangen door alternatieve producten. Deze oproep komt nadat Italie en Frankrijk eerder hadden gewaarschuwd voor het gebruik van de software van de Russische fabrikant. BSI vreest een scenario waarin Kaspersky door het Kremlin wordt gedwongen tegen zijn wil klanten aan te vallen.

Sinds 2018 geldt er een verbod op het gebruik van Kaspersky-software bij de Nederlandse overheid. Ook worden vitale partijen sinds dat moment aangeraden om over te stappen op een andere leverancier. Voor andere organisaties in Nederland zag het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geen reden dit advies te veranderen. Het Digital Trust Center (DTC), dat het mkb bedient, sluit zich aan bij dit standpunt van het NCSC. Er is op dit moment geen reden om te vermoeden dat er voor bedrijven een verhoogd risico is in het gebruik van Kaspersky-software, verklaarde afgelopen vrijdag een woordvoerster desgevraagd. Ook het Centre for Cybersecurity Belgium (CCB) ziet momenteel geen dreiging.

De Duitsers denken daar dus anders over. Het optreden van militaire en/of inlichtingendiensten in Rusland en de dreigementen van Rusland in de loop van de Oekraine-oorlog gaan gepaard met een aanzienlijk risico op een succesvolle it-aanval, waarschuwt de Duitse dienst. Een Russische it-fabrikant kan zelf offensieve operaties uitvoeren. Ook wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat Kaspersky tegen zijn wil wordt gedwongen om doelsystemen aan te vallen. Ook bestaat de kans dat het bedrijf buiten zijn medeweten wordt bespioneerd als slachtoffer van een cyberoperatie, of wordt gebruikt als instrument voor aanvallen op zijn eigen klanten. Volgens het BSI kunnen alle gebruikers van antivirussoftware door dergelijke handelingen worden getroffen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen