Security bij de overheid: hele team kreeg wachtwoord Welkom 01

Er zijn maar weinig sectoren waarbinnen het aantal frauduleuze cyberaanvallen de laatste jaren harder groeide dan de gezondheidszorg (ziekenhuizen) en de overheid (gemeenten).

Het begon voor Mary-Jo de Leeuw allemaal met een Nintendo. Al vanaf ik klein ben speel ik met computers. Daar ontdekte ik dan fouten en onregelmatigheden in, die ik dan probeerde te fixen. Ik was nooit zo van de barbies en de make-upjes, behalve van de Barbies die je kon hacken maar dat was pas op veel latere leeftijd! Mijn eerste computer was een Commodore 64, maar dat werden er al snel meer.

Een opleiding aan de Hogeschool Utrecht volgde, met een specialisatie in communicatiesystemen (informatica). Het hacken ging ook door: Ik was gefascineerd door de vroege interactieve voice response systems zeg maar de bandjes die je aan de lijn krijgt als je een grote organisatie belt. Op een zeker moment had ik alle telefooncodes die je in moet toetsen om vooraan in de wachtrij te komen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst of kon ik een systeem op afstand tijdelijk stil leggen.

Dat was toen nog niet strafbaar, maar het toont wel de onverbeterlijke neiging van de geboren hacker om uit nieuwsgierigheid onder de motorkap te kijken van de systemen en apparaten om ons heen. Als je wilt weten hoe iets werkt, dan moet je ook weten hoe je het stuk krijgt. Ik heb zelfs de neiging om mijn Nespresso-apparaat uit elkaar te schroeven om uit te vinden waarom de ene dag de melkopschuimer beter schuim produceert dan de andere.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen