Skip to main content

Wetsvoorstel geeft AIVD en MIVD meer afluisterbevoegdheden

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD (Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst) en MIVD (Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst) willen met een geheim wetsvoorstel hun bevoegdheden uitbreiden. De diensten willen onder andere meer ruimte tot grootschalige internet-surveillance. Dit meldt de Volkskrant, die het wetsvoorstel deels heeft ingezien.

Meer bevoegdheden inlichtingendiensten

Het conceptvoorstel laat enkele veranderingen zien die het kabinet wil doorvoeren. Er wordt onder meer gesproken over geautomatiseerde data analyse (GDA) zonder toets van de toezichtcommissie. GDA is het geautomatiseerd in bulkdata zoeken naar patronen en verbanden tussen netwerken, telefoons en computers. Het vormt een ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, aldus de Volkskrant. Nu moeten inlichtingendiensten vooraf aangeven welke data ze willen verwerken en waarom dat zo gericht mogelijk is. In de conceptwet stelt het kabinet voor om dit los te laten en breder zoeken toe te staan.

Ook zou de wetswijziging kabelinterceptie (het grootschalig aftappen van internetverkeer) mogelijk maken voor target discovery. De AIVD en MIVD kunnen dan bij een vermoeden van een digitale dreiging zonder specifiek doel op grote schaal internetverkeer aftappen en doorzoeken. Dit zou dan buiten de toetsingscommissie om plaatsvinden.

Daarnaast zou in het conceptvoorstel staan dat de inlichtingendiensten zonder toetsing vooraf Nederlandse slachtoffers mogen hacken, als die onderdeel uitmaken van een digitaal aanvalsnetwerk. Eerder deze maand ontdekte de MIVD dat tientallen routers van Nederlandse particulieren en bedrijven gehackt waren door Russische staatshackers. In zo n geval zouden de AIVD en MIVD die apparaten mogen hacken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen