Zo waarborgt het CBS een beveiligde uitwisseling van gegevens

Bedrijven en personen die gegevens met het CBS uitwisselen, gebruiken hiervoor beveiligde kanalen. Denk hierbij aan SFTP en FTPS verbindingen of het upload en downloadkanaal op https://antwoord.cbs.nl en vragenlijsten hierop. Voor de beveiliging van alle verbindingen ten behoeve van gegevensuitwisseling, heeft het CBS continu aandacht.

Wetgeving vormt de basismotivatie om onze kanalen goed te beveiligen. Voorbeelden van nationale en internationale wetgeving zijn de CBS wet (hoofdstuk 5), Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), Europese Statistische Verordening en Praktijkcode voor Europese Statistieken. Daarnaast zorgen wij voor een excellente beveiliging omdat bedrijven en personen ons gevoelige informatie toevertrouwen.

Beveiliging bij de bouw van IT systemen en applicaties

Als leidraad voor de bouw van onze IT systemen gebruiken we de Internet Authentication Service (IAS) van Microsoft Windows Server en de richtlijnen van het Center for Internet Security (CIS). Voor de bouw van applicaties gebruiken we als leidraad threat modeling van MITRE en de Open Web Application Security Project (OWASP).

Voordat we een applicatie daadwerkelijk in gebruik nemen, laten we deze pentesten door de onafhankelijke cyberbeveiligingsexpert Secura. Daarnaast voert Secura voortdurend verschillende pentesten uit zodat we de beveiliging kunnen blijven garanderen. Een voorbeeld hiervan zijn de jaarlijkse Grey Box Application Assessments. Hiervoor krijgt Secura toegang tot de ontwerpinformatie van applicaties in de productieomgeving. Zo kan Secura kwetsbaarheden opsporen in de beveiligingsfuncties en rapporteren hoe goed de informatie is beveiligd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Help! Een dataclassificatie, DPIA en een BIA?!
Vanuit de AVG en BIO zijn er diverse (verplichte) maatregelen waarmee je als gemeente in kaart brengt wat je relevante systemen zijn en/of data is en waar de risico’s liggen met betrekking tot het gebruik ervan, zoals een dataclassificatie, DPIA en BIA. Maar wat is de onderlinge samenhang en hoe kan je profijt hebben als je een van deze onderdelen al gedaan hebt?
Verantwoordelijkheden van de proceseigenaar binnen de BIO
Informatiebeveiliging is binnen de BIO een verantwoordelijkheid van de proceseigenaar. Maar waar ben je dan precies verantwoordelijk voor en wat houdt die verantwoordelijkheid in
De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.

Meer recente berichten

Begroting 23: Gegevensuitwisseling in de zorg speerpunt voor VWS
Verder lezen
Privacylaksheid Big Tech is kans voor Europa
Verder lezen
GroenLinks kritisch op cameratoezicht parkeergarage Dronten
Verder lezen
Politie gebruikt niet goedgekeurde commerciele hacksoftware
Verder lezen
IT professionals voorstander van verplichte basisbeveiliging
Verder lezen
Privacyfunctionarissen pessimistischer over gedragsverandering
Verder lezen
Hoogleraar: Herbezinning openbare registers noodzakelijk
Verder lezen
Verhaal achter cyberaanval op Hoppenbrouwers Techniek te lezen in boek Hack
Verder lezen
Nationale cybersecurity organisaties gaan krachten bundelen
Verder lezen
Privacy activist noyb maakt jacht op websites met illegale cookie banners
Verder lezen