Een aanzienlijk deel van zo n 1.000 IT beslissers vindt dat media privacyschandalen vaak uitvergroten. In totaal stelt 25 procent van de ondervraagden dat de aandacht voor privacy overdreven is. Dat blijkt uit onderzoek van datacenter BIT.
Bij het onderzoek zijn eindverantwoordelijken en beslissers over databeheer, dataopslag en databeveiliging ondervraagd.
Een op de vijf (18 procent) van de IT ers is ontevreden over de inspanningen van de eigen organisatie om het privacy- en securitybewustzijn van medewerkers te verhogen. Zo n 15 procent zegt nog nooit voorlichting te hebben gehad van de eigen organisatie over privacy. Ongeveer driekwart van de organisaties heeft privacy op directieniveau hoog op de agenda staan.
Kans op datalek reeel
Alex Bik, CTO bij BIT, noemt het opvallend dat een kwart van de IT-beslissers aandacht voor privacy overdreven vindt. Wellicht verklaart dit waarom er bij veel organisaties nog werk aan de winkel is rondom het beschermen van privacy en security. De kans op bijvoorbeeld een datalek als gevolg van deze houding is heel reeel.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog