Skip to main content

AP: Overheid wil te graag persoonsgegevens vergaren

Het kabinet zag wetsvoorstellen het afgelopen jaar te vaak ook als een vrijbrief om bijna ongelimiteerd persoonsgegevens te verzamelen. Ook was niet altijd duidelijk waarom de overheid bepaalde gegevens van burgers nodig had. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens, AP, in het jaarverslag over 2021.

De AP adviseerde het kabinet in 2021 in totaal 95 keer over nieuwe wetgeving waarbij het ook ging om het verwerken van persoonsgegevens. Achttien keer werd aangeraden een wetsvoorstel flink aan te passen of anders niet aan de Tweede Kamer aan te bieden omdat de persoonsgegevens niet goed genoeg waren beschermd. In de overige gevallen had de AP niet of nauwelijks opmerkingen.

Aleid Wolfsen: Wetten zijn er om burgers te beschermen.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, vindt het logisch dat de overheid steeds meer wil doen met persoonsgegevens. Dat mag en dat kan ook als dat noodzakelijk is in het algemeen belang. Maar niet meer dan nodig en altijd met waarborgen voor de mensen om wie het gaat: u en ik, stelt hij bij het jaarverslag van de privacytoezichthouder.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen