Brits NCSC waarschuwt bedrijven 33 miljoen keer voor malware en open poorten

Het Britse National Cyber Security Centre, NCSC, heeft vorig jaar 33 miljoen waarschuwingen verstuurd naar bedrijven en organisaties dat er gebruik werd gemaakt van kwetsbare software, er poorten open stonden of dat er malware op het netwerk actief was. In Nederland wordt een dergelijke waarschuwingsdienst van het ministerie van Economische Zaken onder tientallen bedrijven getest.

Het Britse NCSC biedt aan alle Britse organisaties een gratis dienst genaamd Early Warning. De enige vereiste is een statisch ip-adres of domeinnaam. De Britse overheidsinstantie ontvangt dagelijks informatie over gecompromitteerde domeinen en ip-adressen en zet die dan door naar bedrijven en organisaties die zich voor de waarschuwingsdienst hebben aangemeld.

De gebruikte informatie is afkomstig van securitybedrijven en onderzoekers die bijvoorbeeld online scans uitvoeren of malware analyseren. Meer dan 4600 Britse bedrijven en organisaties hebben zich inmiddels voor de dienst aangemeld die vorig jaar bij elkaar 33 miljoen waarschuwingen ontvingen, zo laat het Britse NCSC in een terugblik op 2021 weten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen