Een beetje minder privacy op WhatsApp om kinderen te beschermen? De emoties maken het debat lastig

Privacy heeft een hardnekkig imagoprobleem. Het is iets voor mensen die wat te verbergen hebben of, op zijn best, een luxedingetje dat we pas kunnen opeisen als we niets meer te wensen hebben. Daartegenover staan dan de grote zaken die het individu overstijgen en het algemeen belang dienen. De veiligheid van de rechtsstaat bijvoorbeeld of de bescherming van kinderen.

Over dit laatste ging het deze week. De Europese Commissie lanceerde een ambitieus en omvangrijk pakket aan maatregelen om de rechten van kinderen beter te beschermen en seksueel kindermisbruik aan te pakken. Dat dit belangrijk is, daar zal ieder weldenkend mens het over eens zijn. Over de aanpak verschillen echter de meningen.

Een controversieel onderdeel van de voorgestelde wetgeving is de verplichting aan providers en uitbaters van mail- en chatdiensten om alle communicatie die via hun netwerken loopt te monitoren. De commissie maakt nadrukkelijk geen uitzondering voor volledig versleutelde diensten als WhatsApp of Signal, die gebruikmaken van zogenoemde end-to-endencryptie. Dat betekent dat niemand, ook WhatsApp en Signal niet, de inhoud van gesprekken kan bekijken. Met uitzondering uiteraard van verzender en ontvanger.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen