GGD biedt schadevergoeding van 500 euro voor slachtoffers van datalek

De GGD biedt een schadevergoeding van 500 euro aan bij 1.250 personen die vorig jaar slachtoffer werden van datalekken in interne systemen.

Met verloop van 2021 werden er meerdere gaten gevonden in de IT-systemen van de GGD. HPzone Light, een systeem voor bron- en contactonderzoek, stelde medewerkers in staat om de persoonsgegevens van Nederlanders massaal te exporteren. CoronIT, een systeem voor coronatestgegevens, werd door een ex-medewerker misbruikt om minstens 150 persoonsdossiers te lekken.

Het ministerie van Volksgezondheid, opdrachtgever van GGD, kreeg een tik op de vingers. Daar bleef het bij. De Autoriteit Persoonsgegevens ziet erop toe dat de GGD zijn privacybescherming opkrikt, maar deelde geen boetes uit.

In theorie boden de beveiligingslekken toegang tot de persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders. Uit onderzoek van justitie blijkt dat de persoonsgegevens van minstens 1.250 mensen werden gestolen en verhandeld. Zij ontvingen onlangs een brief van de GGD met een schadevergoeding van 500 euro.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen