Security draait om mensen

Echte security draait om mensen. Als het behoorlijk fout loopt, dan kan de mens het verschil maken, met technologie als partner. De menselijke factor is tegelijk de zwakste als de sterkste schakel bij de aanpak van cyberdreigingen. Immers, de menselijke intuitie is onmisbaar.

Dat betoogt Willem Janssens, productmanager cybersecurity bij Telenet Business. De security-specialist sprak tijdens Cybersec Europe, het evenement in Brussel Expo dat nog tot donderdag is te bezoeken. 

Het aantal nieuwe kwetsbaarheden is zo groot dat het onmogelijk is overal op te reageren. Security-experts moeten afwegen waar de prioriteiten liggen, wat voor de business het belangrijkst is. Het komt aan op het maken van de juiste keuzes. Ook als tijdig updates zijn doorgevoerd, kan het misgaan. Andere afdelingen willen nog weleens verzoeken om updates negeren. Ze klikken algauw op herinner me later. Medewerkers moeten begrijpen hoe belangrijk het is adequaat te reageren.

Zwaar te verduren

De best verdienende cybercriminelen harken bijna twee miljoen dollar per jaar binnen en een modale crimineel komt met 900.000 dollar thuis

Bij de verdediging tegen aanvallen is de mens nog altijd een cruciale factor. Maar defensie alleen is niet voldoende. Systemen voor monitoring, preventie, detectie en response zijn broodnodig. Veel bedrijven besteden dit werk uit aan een security operations center (soc). Soc-teams hebben het echter zwaar te verduren, aldus Janssens. Ze worden geconfronteerd met meer aanvallen. De complexiteit wordt groter, terwijl de impact van aanvallen aanzienlijk kan zijn. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Aanvaller raadt wachtwoord Belgische politie en lekt gestolen data online
Verder lezen
De ethiek van slimme steden
Verder lezen
Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen