De Nederlandse Aardoliemaatschappij, NAM, deelde eind 2020 ten onrechte de gegevens van mogelijk duizenden inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Het ministerie spreekt over nogal een datalek, maar een woordvoerder van het gaswinningsbedrijf zegt dat vrijwel alleen openbare informatie is gelekt. Namen, telefoonnummers, e-mailadressen of bijzondere persoonsgegevens zijn volgens hem niet verstuurd.
Het datalek blijkt uit correspondentie die is vrijgegeven aan het Dagblad van het Noorden op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Groter bestand dan nodig
Het zou gaan om een excel-bestand van inwoners uit Groningen die gebruikmaakten van de waardedalingsregeling van de NAM. Meer specifiek: van de duizenden huiseigenaren die tussen 2014 en 2020 een aanbod accepteerden van de NAM omdat hun huis minder waard was geworden door aardbevingen vanwege gaswinning.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.