FNV boos, klacht over schenden privacywet wordt niet behandeld

Vakbond FNV is woedend omdat de Autoriteit Persoonsgegevens de klacht tegen de gemeente Dronten over het schenden van de privacy van bijstandsgerechtigden niet behandeld. De privacywaakhond zegt dat er te weinig personeel is om alle klachten te onderzoeken.

Vorig jaar bleek dat Dronten jarenlang beeld- en geluidsopnamen maakte van gesprekken met bijstandsgerechtigden. Dat leidde onder meer tot Kamervragen. De FNV stapte naar de Autoriteit Persoonsgegevens om de gemeente te dwingen te stoppen met de opnames. Dronten deed dat vervolgens al uit eigen beweging.

Wassen neus
Fijn dat ze gestopt zijn, maar dat dit soort praktijken straffeloos kan plaatsvinden is gewoon niet te bevatten. De overheid moet haar burgers beschermen, zegt bestuurder Maureen van de Pligt van FNV Uitkeringsgerechtigden. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

CISO versus ISO, wie doet wat?
Binnen de gemeente hebben we de (verplichte) CISO en/of ISO. Maar welke taken horen er nu eigenlijk bij de CISO te liggen en wat zou de ISO moeten doen? Kortom, hoe verhouden deze functies zich tot elkaar en wat zijn de verschillen?
Help! Een dataclassificatie, DPIA en een BIA?!
Vanuit de AVG en BIO zijn er diverse (verplichte) maatregelen waarmee je als gemeente in kaart brengt wat je relevante systemen zijn en/of data is en waar de risico’s liggen met betrekking tot het gebruik ervan, zoals een dataclassificatie, DPIA en BIA. Maar wat is de onderlinge samenhang en hoe kan je profijt hebben als je een van deze onderdelen al gedaan hebt?
Verantwoordelijkheden van de proceseigenaar binnen de BIO
Informatiebeveiliging is binnen de BIO een verantwoordelijkheid van de proceseigenaar. Maar waar ben je dan precies verantwoordelijk voor en wat houdt die verantwoordelijkheid in

Meer recente berichten

IT Auditors: overmaat audits frustreert ziekenhuizen
Verder lezen
Streng zijn met privacy levert nieuwe klanten op
Verder lezen
Ethiek is kritische factor voor succes ai
Verder lezen
Cybersecurity krijgt krachtige impuls
Verder lezen
Overheid werkt aan databescherming tegen kwantumgeweld
Verder lezen
Facebook aangeklaagd voor volgen van iPhone gebruikers
Verder lezen
Patiente krijgt 2000 euro omdat secretaresse ziekenhuis haar dossier bekeek
Verder lezen
De werking van de CLOUD Act bij dataopslag in Europa
Verder lezen
Begroting 23: Gegevensuitwisseling in de zorg speerpunt voor VWS
Verder lezen
Privacylaksheid Big Tech is kans voor Europa
Verder lezen