Privacylabels nu zichtbaar in Google Play Store

Android gebruikers die de Google Play Store bezoeken, zien vanaf deze week privacylabels bij applicaties. Op deze manier wil het internetbedrijf gebruikers meer helderheid geven over hoe apps data verzamelen, delen en beveiligen. Vanaf 20 juli zijn app ontwikkelaars verplicht om informatie aan te leveren voor de privacylabels.

Dat schrijft Suzanne Frey, vicepresident Product, Android Security en Privacy bij Google, in een blog.

Dit heb je aan de privacylabels van Google

Deze week introduceerde Google de Data Safety Section. Daar moeten ontwikkelaars duidelijk maken welke informatie hun apps verzamelen, delen en veilig opslaan. Als een app bijvoorbeeld je locatiegegevens nodig heeft om de snelste route te bepalen, of je het laatste nieuws uit jouw woonplaats voor te schotelen, dan moeten ontwikkelaars dit in het nieuwe privacygedeelte vermelden. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor andere data, zoals foto s, video s en persoonlijke gegevens.

Puur informatie voorschotelen welke data een app-ontwikkelaar verzamelt, zonder enige context, was volgens de meeste gebruikers ongehoord. Ze willen weten voor welke doeleinden ze deze gegevens nodig hebben. Ook willen ze opheldering over hoe gebruikersgegevens worden beveiligd. De privacylabels zijn zodanig ontworpen dat ontwikkelaars eenvoudig opheldering kunnen geven over deze onderwerpen. Gebruikers zien tot slot welke gegevens verplicht en optioneel zijn om goed te functioneren.

Privacylabels geven gebruikers meer inzicht en controle

Google zegt hard gewerkt te hebben om gebruikers meer controle te geven over toestemmingsfuncties voor geinstalleerde apps. Als voorbeeld noemt het techbedrijf locatiegegevens. Als een app daar om vraagt, kun je eenvoudig aangeven of de app deze informatie eenmalig, als de app actief is of altijd mag raadplegen. Voor gevoelige permissies als toegang tot je camera, microfoon of galerij, kunnen Android-gebruikers terecht in het Privacy Dashboard in het instellingenmenu.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

CISO versus ISO, wie doet wat?
Binnen de gemeente hebben we de (verplichte) CISO en/of ISO. Maar welke taken horen er nu eigenlijk bij de CISO te liggen en wat zou de ISO moeten doen? Kortom, hoe verhouden deze functies zich tot elkaar en wat zijn de verschillen?
Help! Een dataclassificatie, DPIA en een BIA?!
Vanuit de AVG en BIO zijn er diverse (verplichte) maatregelen waarmee je als gemeente in kaart brengt wat je relevante systemen zijn en/of data is en waar de risico’s liggen met betrekking tot het gebruik ervan, zoals een dataclassificatie, DPIA en BIA. Maar wat is de onderlinge samenhang en hoe kan je profijt hebben als je een van deze onderdelen al gedaan hebt?
Verantwoordelijkheden van de proceseigenaar binnen de BIO
Informatiebeveiliging is binnen de BIO een verantwoordelijkheid van de proceseigenaar. Maar waar ben je dan precies verantwoordelijk voor en wat houdt die verantwoordelijkheid in

Meer recente berichten

IT Auditors: overmaat audits frustreert ziekenhuizen
Verder lezen
Streng zijn met privacy levert nieuwe klanten op
Verder lezen
Ethiek is kritische factor voor succes ai
Verder lezen
Cybersecurity krijgt krachtige impuls
Verder lezen
Overheid werkt aan databescherming tegen kwantumgeweld
Verder lezen
Facebook aangeklaagd voor volgen van iPhone gebruikers
Verder lezen
Patiente krijgt 2000 euro omdat secretaresse ziekenhuis haar dossier bekeek
Verder lezen
De werking van de CLOUD Act bij dataopslag in Europa
Verder lezen
Begroting 23: Gegevensuitwisseling in de zorg speerpunt voor VWS
Verder lezen
Privacylaksheid Big Tech is kans voor Europa
Verder lezen