Privacylabels nu zichtbaar in Google Play Store

Android gebruikers die de Google Play Store bezoeken, zien vanaf deze week privacylabels bij applicaties. Op deze manier wil het internetbedrijf gebruikers meer helderheid geven over hoe apps data verzamelen, delen en beveiligen. Vanaf 20 juli zijn app ontwikkelaars verplicht om informatie aan te leveren voor de privacylabels.

Dat schrijft Suzanne Frey, vicepresident Product, Android Security en Privacy bij Google, in een blog.

Dit heb je aan de privacylabels van Google

Deze week introduceerde Google de Data Safety Section. Daar moeten ontwikkelaars duidelijk maken welke informatie hun apps verzamelen, delen en veilig opslaan. Als een app bijvoorbeeld je locatiegegevens nodig heeft om de snelste route te bepalen, of je het laatste nieuws uit jouw woonplaats voor te schotelen, dan moeten ontwikkelaars dit in het nieuwe privacygedeelte vermelden. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor andere data, zoals foto s, video s en persoonlijke gegevens.

Puur informatie voorschotelen welke data een app-ontwikkelaar verzamelt, zonder enige context, was volgens de meeste gebruikers ongehoord. Ze willen weten voor welke doeleinden ze deze gegevens nodig hebben. Ook willen ze opheldering over hoe gebruikersgegevens worden beveiligd. De privacylabels zijn zodanig ontworpen dat ontwikkelaars eenvoudig opheldering kunnen geven over deze onderwerpen. Gebruikers zien tot slot welke gegevens verplicht en optioneel zijn om goed te functioneren.

Privacylabels geven gebruikers meer inzicht en controle

Google zegt hard gewerkt te hebben om gebruikers meer controle te geven over toestemmingsfuncties voor geinstalleerde apps. Als voorbeeld noemt het techbedrijf locatiegegevens. Als een app daar om vraagt, kun je eenvoudig aangeven of de app deze informatie eenmalig, als de app actief is of altijd mag raadplegen. Voor gevoelige permissies als toegang tot je camera, microfoon of galerij, kunnen Android-gebruikers terecht in het Privacy Dashboard in het instellingenmenu.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

EC komt deze zomer met wetsvoorstel digitale euro
Verder lezen
Politiek wil mkb keurmerk voor cyber security leveranciers
Verder lezen
Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience
Verder lezen
AP wordt landelijk coordinator algoritmetoezicht
Verder lezen
Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen