Skip to main content

Alarmerend jaarverslag van AIVD: We zitten in het voorportaal van een oorlog

In het jaarverslag van de AIVD schetst de veiligheidsdienst een grimmig dreigingsbeeld: we leven in een grijze zone tussen oorlog en vrede. We zitten in het voorportaal van een oorlog, zegt cybersecurity expert Inge Bryan in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bryan heeft in het verleden zelf meegewerkt aan het jaarverslag van de AIVD en noemt de laatste publicatie alarmerend. Er staan namelijk elementen in waar de veiligheidsdienst al langer voor waarschuwt. Bijvoorbeeld het conflict in Oekraine en de Russische dreiging. Ook de sluipende Chinese dreiging wordt genoemd, dat een gevaar vormt voor onze economie en voortbestaan van onze welvaart. Dat was er al, net zoals de salafistische dreiging, maar het is niet afgenomen.

Wat dit jaar erbij kwam is het conflict in het Midden Oosten. Dat is aan het escaleren nu Iran zich erin heeft gemengd. Het is een heel explosieve situatie en wakkert allerlei onderhuidse spanningen in onze samenleving aan, vertelt Bryan. Het antisemitisme en de voedingsbodem voor salafistisch extremisme zijn toegenomen. En ook het gevoel van anti overheid, de soevereinen. Dat probleem wordt nu groter.

Voorportaal van een oorlog

In het jaarverslag beschrijft de AIVD ook dat een tiental aanslagen in Europa en ook Nederland zijn verijdeld. Daar worden verder geen mededelingen over gedaan, maar er is geen enkele reden om eraan te twijfelen dat dat ook het geval is. De dienst zegt eigenlijk: we zitten in het voorportaal van een oorlog, aldus de cybersecurity expert.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen